неділю, 11 березня 2012 р.

Проповідь на 2-у неділю Великого посту

                        Спасіння аж до краю землі
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
Тепер же промовив Господь, що Мене вформував Собі від живота за раба, щоб навернути Собі Якова, і щоб Ізраїль для Нього був зібраний. І був Я шанований в очах Господніх, а Мій Бог стався міццю Моєю. І Він сказав: «Того мало, щоб був Ти Мені за раба, щоб відновити племена Якова, щоб вернути врятованих Ізраїля, але Я вчиню Тебе світлом народів, щоб був Ти спасінням Моїм аж до краю землі! Так говорить Господь, Відкупитель Ізраїлів, Святий його, до погордженого на душі, до обридженого від людей, до раба тих володарів: Побачать царі, і князі повстають, і поклоняться ради Господа, що вірний, ради Святого Ізраїлевого, що вибрав Тебе. Так говорить Господь: За часу вподобання Я відповів Тобі, в день спасіння Тобі допоміг, і стерегтиму Тебе, і дам Я Тебе заповітом народові, щоб край обновити, щоб поділити спадки спустошені, щоб в'язням сказати: «Виходьте», а тим, хто в темноті: «З'явіться!» (Ісаї 49:5-9а).

Благодать вам і мир  (1 Сол.1:1) Амінь.

Дорогі брати і сестри, один дуже багатий бізнесмен мав грандіозну вечірку, на яку прийшла маса людей.  А цей мільйонер віддав розпорядження запустити в його басейн  акул, барракуд та інших небезпечних риб.  Своїм гостям він оголосив, що кидає виклик будь-кому з них, хто готовий проплисти в басейні.  «Хто-лишень таке зробить», - сказав він, «той зможе вибрати один з трьох призів: новий будинок в горах, подорож на двох довкола світу або частину його бізнесу».  Не встиг він ще закінчити своє оголошення, як пролунав сплеск води і всі побачили чоловіка, який, просто в одежі, плив водою, що кишіла різними небезпечними істотами.  Незабаром той чоловік опинився на другому боці басейну і мільйонер, підійшовши до нього промовив: «Я просто вражений. І який же з призів ви хочете отримати?» Чоловік, з одягу якого скрапувала вода, роздратовано відповів: «Зараз мені байдуже до призів.  Спочатку я хочу знайти того, хто зіпхнув мене у воду!»

Така історія справді могла статися і ми часом стаємо свідками подібних історій та різноманітних шоу, якими, здається переповнене нині українське телебачення. Учасники таких шоу змагаються завжди за якийсь важливий приз. А за який важливий приз змагався Ісус Христос, Божий Син?

По-перше, Його ніхто не змушував сходити у наш світ, який справді подібний до басейну, що наповнений різними акулами, барракудами  та іншими небезпечними створіннями, бо кожен грішник, а всі люди – грішні, становить загрозу для іншої людини, навіть якщо та інша людина теж грішник.  Згадайте про свої хижі, грішні вчинки, дорогі брати і сестри.  Почуйте також, що каже Господь Святий Дух в 1 Посланні Св. Апостола Павла до коринтян (6:9, 10): «Хіба ви не знаєте, що неправедні не вспадкують Божого Царства? Не обманюйте себе: ні розпусники, ні ідоляни, ні перелюбники, ні блудодійники, ні мужоложники, ні злодії, ні користолюбці, ні п'яниці, ні злоріки, ні хижаки Царства Божого не вспадкують вони!»

Іншими словами, коли Бог дивиться на нас, дивиться крізь нас і наше серце і бачить розпусників, ідолян, злодіїв, користолюбців, пяниць, обмовників, наклепників чи хижаків, то Він, як справедливий суддя закриває для нас Царство Боже і кидає нас у величезний басейн пекла – «в озеро огняне та сірчане, де звірина й пророк неправдивий».  А пекло не означає, що там згораєш раз і назавжди, бо далі написано, що ті, що будуть вкинуті у те вогняне озеро, «мучені будуть вони день і ніч на вічні віки» (Об. 20:10).

Наш сьогоднішній Біблійний текст написаний для того, аби ви не були вкинуті у те жахливе місце вічних мук. Бог хоче, аби ви увірували в  Христа і спаслися. Бо святий Син Божий зявився у нашому грішному світі невипадково. Ще за сімсот років до Різдва Христового, Господь Святий Дух вклав у вуста пророка Ісаї такі слова вічного Божого Сина: «Мене вформував Собі від живота за раба, щоб навернути Собі Якова, і щоб Ізраїль для Нього був зібраний».  Син Божий – вічний.  Про Нього ми сповідуємо в Нікейському Символі віри, що Він роджений від Отця «перше всіх віків», тобто споконвіку, поза часом.  Але як людина Син Божий народився у часі, у цілком визначений час і в цілком визначеному місці. 

Тому пророк Ісая записує ці чудесні слова вічного Божого Сина, Який звертається до Бога: «Мене вформував Собі від живота за раба».  Ці слова подібні до тих слів, якими молиться цар Давид в Псалмі 138-ому: «Ти вчинив нирки мої, Ти виткав мене в утробі матері моєї». Ми всі були виткані Богом в материнських утробах. Господь створив нас для життя, виткав нас в материнських утробах, аби ми завжди були з Ним.  Але хоча і цей раб про Якого тут передвіщає Ісая, і ми були сформовані Богом, цей раб – особливий і ткання Його в утробі Св. Марії – особливе. Бо Він – Божий Син, Він - святий.  Коли Він створював людину, то перше створив тіло, а потім вдихнув у наших прабатьків життя.  А Він, Син Божий, наче зодягається в тіло людське в утробі Своєї матері, Діви Марії.  І робить це Він не для того, аби просто відчути Себе людиною. Йому це непотрібно.  Він – всезнаючий і всевідаючий Бог. 

Рухає Ним не цікавість, не допитливість, не егоїзм, а рухає Ним любов.  Бог формує тіло Ісуса, «щоб навернути Собі Якова, і щоб Ізраїль для Нього був зібраний».  Бог не хоче, щоб Ізраїль загинув. Бог хоче, аби вони слухаючи Ісуса, дивлячись на Його чуда, були навернуті до Бога.  Бог хоче, аби вони збиралися не довкола садукеїв, фарисеїв, святих, діл, а хоче Бог, аби вони були зібрані довкола Його Сина, бо лише Він може їм дати правдиву свободу від гріха, від влади диявола і смерті, лише Ісус Христос може спасти усіх нащадків Якова, увесь Ізраїль.

Про це пророкує сьогодні Ісая. І це пророцтво Ісус виконує. Ханаанеянці, яка благає про смертельно хвору доньку Він каже: «Я посланий тільки до овечок загинулих дому Ізраїлевого...»  (Мт. 15:24).  Господь Ісус, як завжди, каже правду.  Про цю Його місію пророкував Ісая і цю місію Він чітко виконує. Але є ще друга місія Христова, про яку пророкує у сьогоднішньому тексті Ісая.  І це пророцтво – надзвичайно велика втіха для нас, дорогі брати і сестри.  Ісая каже: «Того мало, щоб був Ти Мені за раба, щоб відновити племена Якова, щоб вернути врятованих Ізраїля, але Я вчиню Тебе світлом народів». 

Того мало для Сина Божого, досконалого, особливого раба Божого і Бога правдивого водночас, аби Він лише відновив у вірі племена Якова та повернув до Бога ізраїльтян, які увірують в Нього.  Місія Сина Божого, Його завдання – набагато більше: Бог чинить Його світлом народів. Не лише Ізраїлю, але усіх народів, Світлом – для кожного з вас.  А чому Бог це робить?  Ісус каже: «Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне». Бог любить вас і тому чинить Ісуса світлом для вас. (Ів. 3:16).  В Євангелії від Івана (8:12) Ісус далі проповідує «Я – Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя».  Ісус – наше Світлом і Він несе нам життя.

Господь Святий Дух далі пророкує про Христа: «щоб був Ти спасінням Моїм аж до краю землі!» Самарянці біля криниці Якова, патріарха Ізраїля, Ісус сказав: «Спасіння – від юдеїв» (Ів. 4:22). Проповідуючи в день Пятидесятниці апостол Петро промовляв: «І нема ні в кім іншім спасіння. Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали» (Дії 4:12).  Немає іншого Імені крім Імені Христа, яким можуть спастися юдеї, греки, українці і всі інші народи землі.  Спасіння є лише в Христі. Так сказав Бог – так воно є і буде так аж до кінця світу.  Христос спасіння для європейського континенту, для африканського, для азійського, австралійського, і для континентів американських. Для всіх найбільших і найменших островів, які лишень є на нашій планеті є лише один Спаситель – Христос. Це пророкував Ісая за 700 років до народження Христа у тілі.  Це пророкували всі пророки Старого Заповіту і це проповідували всі апостоли Заповіту Нового

Але яким чином Він є Спасителем аж до краю землі? Ісая каже нам, що ці слова йдуть від Бога – Викупителя.  Бог нас Своїм Сином Єдинородним від гріха відкуповує. Ми були приречені до вічних страждань у пеклі, але Бог любить вас настільки, що за ваші гріхи приносить досконалу жертву – Ісуса Христа.  Гріх вимагав покарання смертю і Ісус Христос поніс ту кару за Ізраїль і за всі народи, аж до краю землю.  Ісус помер за всі ваші гріхи.  Ісус викупив вас від гріха.  Бог – ваш Викупитель.  В Імя Христа розпятого ви тепер прощені і вас в Імя Христа воскреслого проголошено виправданими Святим Ізраїлевим, і вам в Його Імя подаровано вічне життя у Божому Царстві.

Ісаї Господь Святий Дух відкриває ще одну важливу деталь плану спасіння.  Він каже, що цей Раб Господній, Ісус Христос, буде погорджений на душі та обриджений від людей.  Людська плоть, вражена гріхом, противиться Богові. Їй не потрібен Спаситель від гріха. Їй потрібне марнославство, діла, багатство, здоровя, але не Спаситель від гріха, до якого вона так звикла. Тому й сьогодні ми бачимо, як багато людей гордують Спасителем, бридують Ним, відкидають Його або повністю, або вважають, що Його жертви за гріхи недостатньо і тому, аби спастися, треба додавати ще й свої діла, заслуги святих і таке інше. 

Такі люди насправді бридують Господом Христом і зневажають Його всепокриваючу жертву на хресті Голгофи.  Все це показує нашому любому пророкові Ісаї Господь Святий Дух і каже, аби ми не дивувалися такому ставленню до Раба Господнього, Ісуса Христа, нашого Спасителя і Викупителя.  Не всі царі і люди будуть так до Нього будуть ставитися. Будуть і ті, що увірують у Христа і поклонятимуться Йому, як і ми поклоняємося сьогодні.  Але й ті, що не поклоняться Христові за цього життя, змушені будуть поклонитися Йому, коли Він повернеться у славі.  Щоправда то буде поклоніння приречених до вічних мук, поклоніння у страхові Переможцеві-Христові.

Ми ж поклоняємося Сину Божому, бо віруємо в Нього.  Ми так робимо, бо через Євангеліє Бог Святий Дух учинив у наших серцях віру в Христа. І Бог учинив Христа для нас Новим Заповітом.  Для євреїв існував Старий Заповіт із Законом, який був їхнім вихователем до Христа. А тепер і для них, і для нас існує Новий Заповіт  і цей Заповіт – Ісус Христос.  Про Нього пророкує Ісая, бо у Духові бачить Христа розп’ятого і воскреслого, Христа, Який дає нам сьогодні Своє правдиве тіло під виглядом хліба та Свою правдиву кров під виглядом вина у Святій Вечері, а з ними зміцнюється наша віра, дається нам повне прощення наших гріхів і провин та життя вічне у Божому Царстві.

Ісая пророкує про обновлення у Христі і воно настає.  Через Христа Бог відновив вас, відродив вас і тепер ви – Божі діти і ви з упевненістю можете дивитися на день прийдешній. Бо в Останній День, до якого залишається все менше часу, Господь Ісус Христос повернеться у славі, аби воскресити вас і дати вам вічне життя на новій землі.  Це буде чудесний час.

А сьогодні ми чуємо Боже послання: «Вязні гріха, виходьте!  Ваша в’язниця гріха зруйнована вщент Христовою смертю і Христовим воскресінням.  Радійте свободою від гріха, яку здобув для вас Раб Господній – Божий Син, прославляйте Його і служіть Йому.

 Ви, що сидите в темряві, виходьте на Світло Життя, хай гріх більше не затьмарює ваше єство, а Христове Слово хай освітлює вашу дорогу до вітчизни небесної, яка дарується вам в Імя Його та Його заслугами. Хай вас не лякають ніякі акули цього світу, бо у Христі Ісусі завжди є безпека, перемога і найголовніший приз, який Він уже здобув для вас і дарує його вам сьогодні – прощення усіх ваших гріхів і вічне життя!» В Його святе Ім’я. Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з вами. Амінь! (1 Сол. 5:28).

Немає коментарів: