середу, 19 лютого 2014 р.

Без Слова Таїнств немає

Люди мають схильність звертати більше уваги на зовнішнє, а не на доктрину. Ось так і були втрачені Хрищення, Святе Причастя і відпущення.  Світ хоче, аби проповідувалося Євангеліє, тобто послання про те, що юдеї замучили Христа.  Але Христос запровадив Таїнство Вівтаря,[1] аби ми могли дотримуватися води та в ній Слова.  Якщо ми здамо Слово, то Хрищення стає просто водою, а Святе Причастя простим хлібом, бо справжньою серцевиною Таїнств є Слово. Ані святість Св. Петра, ані елементи не складають Таїнства, а винятково слова: «Хрищу тебе в Імя Отця, і Сина, і Святого Духа». Коли з елементами поєднується Слово, тоді зявляється Таїнство.[2]  Якщо не присутнє Слово, то хліб залишається хлібом, а вода є водою. Проте коли додано Слово: «Цей хліб – тіло Моє; чаша – кров Моя.  Робіть це на спомин про Мене», тоді є Таїнство.

Мартін Лютер, З проповіді на Євангеліє від Св. Івана




[1] Сен-Луїське видання вважає, що тут пропущено слово «Хрищення», бо це речення розглядає радше Хрищення, а не Господню Вечерю.
[2] Ця формула з’являється серед іншого і в Августиновому In Joannis Evangelium Tractatus, Tr. Lxxx, Patrologia, Series Latina, ХХХV, 1840.

Немає коментарів: