четвер, 23 листопада 2017 р.

Відрізняти здорове від патології

            
           Багато-хто сьогодні оплакує те, що здається непотрібною ретельністю і дбайливістю. Їх дратує «богословське буквоїдство» і вони хотіли б, аби ми покинули всю цю «схоластику» заради повернення до «простої Біблії». Цей імпульс, втім, рівнозначний спрощенській ностальгії.
            Це правда, що не весь богословський розвиток був здоровим. Чимало в ньому було, власне кажучи, помилковим і навіть збоченим. Так само, як зародок може страждати від генетичної проблеми і набути зловісного вигляду – так само й буває з богословям, коли порушуються його внутрішні органи керування. Тож саме для цього потрібні Символи віри та Віросповідання: аби відрізнити здорове від паталогії мусять бути легкодоступні «клінічні тести».
            Все-рухливі припливи культури та мови вимагають, аби послання Святого Писання постійно витлумачувалось і застосовувалось по-новому. Коли це відбувається, то постають не лише тлумачення-підробки, але й тлумачення істинні. В економіці є вислів про те, що погані гроші проганяють гроші добрі. Так само і в богословї слід пильнувати та не допускати привабливої фальші, щоб вона не затопила неулесливу правду. Бо в такому разі зявиться селевий потік непостійних думок, що буде пропонувати зайве довірливим ілюзію «свободи вибору» серед однаково добрих опцій.
Курт Маркворт, «Святе Писання: Книга Христова»

Немає коментарів: