пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

Хто не проповідує Слова - той взагалі не священик

Коротко кажучи, це Таїнство Рукопокладання  було і залишається далі чудесним засобом для установлення всього того жахливого, що донині творилось у Церкві і ще має творитись. Тут згинуло християнське братерство, тут пастухи перетворились на вовків, церковники на щось гірше ніж мирські.
Якби їх змусили визнати, що всі ми, що були охрищені, є однаково священиками, а ми такими воістину є, і що їм було лише доручене служіння, втім з нашої спільної згоди, вони б тоді знали, що не мають ніякого права над нами правити окрім як в тих межах, на які ми самі вільно погодилися б. Бо ось так написано в 1 Петр. 2 (:9): «Ви – вибраний рід, священство царське, народ святий». Через це ми всі, хто є християнами – священники. А священики, як ми їх називаємо – служителі, вибрані з-посеред нас. Все, що вони роблять, вони роблять від нашого імені, священство – ніщо інше, як служіння. Про це ми довідуємось із  Кор. 4 (:1): «Нехай кожен нас так уважає, якби служителів Христових і доморядників Божих таємниць».
Звідси випливає, що кожен, хто не проповідує Слова, хоча й він був покликаний Церквою саме це робити – взагалі не священик і що Таїнство Рукопокладання не може бути нічим іншим, як обрядом, яким Церква обирає собі своїх проповідників. Бо саме таке дається визначення священика в Мал.  (:7): «Уста священикові знання стережуть та Закона шукають із уст його, бо він Ангол Господа Саваота».

Мартін Лютер, Вавилонська неволя Церкви

Немає коментарів: