вівторок, 6 травня 2008 р.

ТРАВНЕВИЙ ЛИСТ








6 травня 2008 року, м. Київ

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Дорогі брати у служінні, дорогі брати і сестри, парафіяни та парафіянки Української Лютеранської Церкви!

Прийміть, будь ласка, ще раз мої щирі вітання зі святом світлого Воскресіння Господа нашого і Спасителя Ісуса Христа! Чудесні слова з 1 Послання св. Апостола Павло до коринтян (15:20-25) хай будуть для нас у ці дні підбадьоренням і втіхою: « Та нині Христос воскрес із мертвих, первісток серед покійних. Смерть бо через людину, і через Людину воскресення мертвих. Бо так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть, кожен у своєму порядку: первісток Христос, потім ті, що Христові, під час Його приходу. А потому кінець, коли Він передасть царство Богові й Отцеві, коли Він зруйнує всякий уряд, і владу всяку та силу. Бо належить Йому царювати, аж доки Він не покладе всіх Своїх ворогів під ногами Своїми!» Христос воскрес, Він сьогодні з нами, зі Своєю любою Церквою і так буде до кінця цього світу.

Наша парафія «Воскресіння» була особливо благословенна у ці Великодні дні візитом до нас офіційного представника Вісконсинського Євангелсько-Лютеранського Синоду, пастиря Ніла Шрейдера. Пастир Шрейдер проповідував Слово Боже у нашій церкві двічі: на Чистий Четвер і на Великдень. Від імені українських і білоруських парафій отця Ніла було нагороджено золотим пресвітерським хрестом за його сердечне піклування про Лютеранську Церкву в Україні та Білорусі. Пастир Шрейдер також у моєму супроводі відвідав парафію Хреста Господнього у місті Кременці, мав спілкування із Головою Галицької Єпархії, пастирем Тарасом Коковським, пастирем Романом Андрунцівим та поспілкувався про майбутню ЛБШ 2008 із представниками Кам’янець-Подільської парафії Святої Трійці.

Наступні слова з Псалма 132 гарно свідчать про наступну велику подію в житті нашої Церкви і цілої спільноти: «Оце яке добре та гарне яке, щоб жити братам однокупно! Воно як та добра олива на голову, що спливає на бороду, Ааронову бороду, що спливає на кінці одежі його! Воно як хермонська роса, що спадає на гори Сіону, бо там наказав Господь благословення, повіквічне життя!» Зараз наша Канцелярія за участю Семінарії готується до зустрічі та проведення Всесвітньої Зустрічі Віросповідної Євангельсько-Лютеранської Конференції, що має відбутися в Києві з 3 по 5 червня 2008 р. Офіційними делегатами від УЛЦ будуть традиційно Єпископ і Віце-Єпископ. Одним із доповідачів на Конференції є пастир Юрій Фізер. Всі пастирі запрошені бути відвідувачами на цю Конференцію. Пастир Річард Ворнке повідомив мене про рішення Ради директорів «Думок про віру» підтримати наших пастирів на таких умовах:

· ДпВ поверне кошти пастиря УЛЦ на їхню подорож до Києва.
· ДпВ оплатить обід у готелі (84 грн.), щоб пастирі УЛЦ могли обідати разом із делегатами.
· Громади УЛЦ одержать запрошення надати своїм пастирям по 25 грн. на витрати на один день.
· Нічліг буде відповідальністю пастирів УЛЦ.
· Інші страви будуть відповідальністю УЛЦ.
· Прохання про повернення коштів на подорожі ґрунтуватиметься на вірному відвіданні усіх сесій. Ті, що відвідують лише частину часу, повернення коштів не одержать.

Ще одна гарна новина, якою я хочу з Вами поділитися: прийняття отцем Сергієм Соміним покликання до служіння в громаді «Святої Трійці» у місті Кам’янці-Подільському. Пастир Сергій планує переїзд до нового місця служіння наприкінці весни – на початку літа. Молімося за успішне служіння нашого дорогого брата Словом і Таїнством у цьому подільському краї.

Хочу також повідомити Вас, що Господь поблагословив нашу церкву в Києві особливим чином, а саме: ми підписали контракт на будівництво церкви, школи та канцелярії УЛЦ. Жертводавці зголосилися збудувати цей комплекс на вигідних для церкви умовах. Моліться, щоб вже за кілька років парафія «Воскресіння», (і, звісно, решта парафій могли поклонятися Господу у своїх, не орендованих приміщеннях).

Свої будівлі дуже потрібні для всіх наших парафій, адже, як Ви, можливо, зауважили з листа брата Траски, пожертви в «Думки про віру» скорочуються, а вони, в свою чергу скорочують підтримку УЛЦ. Ми вдячні нашим братам за підтримку, яку вони надають. Звісно, що її недостатньо. І для нашої Церкви це – радше не можливість, а виклик. Адже ціни в Україні стрімко зростають. Ціни на продукти та пальне, на одяг і взуття – світові. Хай Господь дасть сили та мудрості Бюджетному Комітетові УЛЦ працювати так, щоб Бюджет УЛЦ був бюджетом розвитку. На мою думку, скорочення бюджетів громад, місій, служінь при повальному зростанні цін, може привести до фінансової стагнації. Звісно, нам слід відмовитися від тих місій і служінь, які працюють упродовж багатьох років і мають дуже мінімальне зростання або взагалі його не мають. Але також це означає, що наші бюджети повинні бути життєздатні, бюджети які сприятимуть служінню Слова і Таїнства, праці з молоддю тощо. І разом з тим, можливо нині актуальним є зростання пожертв в Україні хоча б на таку кількість відсотків, на яку скорочують їх цього року нам наші американські брати. Я молюся до Господа, щоб Він дав нам мудрості вірно розпорядитися тим, що нам дарують наші браття з сестринських церков, а також бути вірними доморядниками в Україні та вчити цьому наших людей. І пам’ятаймо, що все дає Господь: «Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни» (Якова 1:17).

В Україні вже весна. Чудова погода. Коли я мандрував із пастирем Шрейдером, то бачив, як люди садять картоплю. Це нагадує мені, що і нам слід далі сіяти Боже Слово на вулицях наших сіл і міст. Аби зібраний був добрий урожай для Царства Божого, Господь потребує нас: «І сказав Він: Так і Боже Царство, як той чоловік, що кидає в землю насіння, і чи спить, чи встає він удень та вночі, а насіння пускає паростки та росте, хоч не знає він, як. Бо родить земля сама з себе: перше вруна, потім колос, а тоді повне збіжжя на колосі. А коли плід доспіє, зараз він посилає серпа, бо настали жнива» (Марка 4:26-29) Дякую Вам за Ваші молитви і підтримку мого служіння!

Сіймо Боже Слово! Бо Христос воскрес! Воістину воскрес!

Щиро Ваш у Христі воскреслому,

+ В’ячеслав Горпинчук,

Єпископ Української Лютеранської Церкви

Немає коментарів: