суботу, 19 вересня 2009 р.

ХМАРА СВІДКІВ: СВЯТИЙ КУРТ МАРКВОРТ

"Тож і ми, мавши навколо себе велику таку хмару свідків, скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами"  (Євреїв 12:1).


Сьогодні виповнюється три роки, відтоді, як Господь покликав до Своєї небесної доміки Превелебного доктора і професора Курта Маркворта, великого святого і учителя Християнської Церкви. Фундація "Лютеранська спадщина" підготувала до видавництва українською мовою IX том "Віросповідної лютеранської догматики: Церква та її спільнота, служіння і управління", автором якого є професор Маркворт.  Вашій увазі пропоную післямову перекладача і добірку фото перебування святого Курта в Україні.

                                                        ПІСЛЯМОВА ПЕРЕКЛАДАЧА


Великою честю і привілеєм для мене було перекладати цю книгу, написану доктором Куртом Марквортом. Професор Маркворт був тим богословом, який значною мірою і безпосередньо вплинув на відродження і становлення Української Лютеранської Церкви, як через свої поради, так і через лекції та семінари, які він проводив в Україні.

Зазнавши чимало переслідувань і втеч від радянського режиму через близькість до царської родини, сім’я Курта Маркворта і сам він з любов’ю ставилися, як до Росії, так і до України. Можливо ця любов була ще більшою до нашого краю, бо саме з України, як це любив повторювати професор, мала походження його мати. До речі, доктор Маркворт часто хвалив Преамбулу до Конституції України, в якій згадується Бог і відповідальність перед Ним, і говорив, що наша країна у такому ставленні до Бога – унікальна і несе приклад позитивний цілому світові.


Непохитна віра в Господа, чинна любов’ю – такі характеристики можна дати моєму улюбленому учителеві, енциклопедичні знання і богословський геній якого яскраво проявилися, як у його лекціях, семінарах, так і в книгах, і в практичному житті. Простота і водночас аристократичність, надзвичайно гармонійне поєднання серйозності та гумору у викладанні, у працях і спілкуванні робили доктора Маркворта улюбленим професором студентів богослов’я на багатьох континентах.

Глибоке знання Писання, відданість Лютеранським Віросповіданням, пошана до Отців Церкви, любов до літургії Церкви і до літургії Івана Золотоустого, якою користується наша Церква, що їх мав і практикував отець Курт, служать підбадьоренням для кожного богослова і будь-якого християнина, який любить свою Церкву і цінує її спадщину з багатьох тисячоліть. Професор Маркворт любив усю Церкву Христову і однаково прагнув добра всім християнам, самовіддано працюючи над тим, аби «могуче росло та зміцнялося Божеє Слово» (Дії 19:20) по всьому світові. Зараз він перебуває із Господом, у небесній домівці. Його учні ще залишаються у Церкві, яка веде боротьбу. Хай ця праця професора Курта Маркворта послужить тому, до чого спонукає нас Господь Святий Дух у Євреїв 13:7: «Спогадуйте наставників ваших, що вам говорили Слово Боже; і, дивлячися на кінець їхнього життя, переймайте їхню віру».

В’ячеслав Горпинчук, Єпископ Української Лютеранської Церкви, доктор богослов’я.

2 коментарі:

taras_kokovskyy сказав...

дякую за чудові слова на адресу бл.пам.служителя Божого брата Курта...Завжди з глибокою повагою відносився до нього і досі ціную час спілкування з ним і нагоду слухати його чудові лекції...Вічна йому пам"ять...

пастир Вячеслав Горпинчук - Pastor Vyacheslav Horpynchuk сказав...

+.