неділю, 8 серпня 2010 р.

Проповідь на 11-у неділю по П'ятидесятниці


                      ДОРОГОЮ ДО НЕБЕСНОЇ ВІТЧИЗНИ
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

Отже, говорю я це й свідкую в Господі, щоб ви більш не поводилися, як поводяться погани в марноті свого розуму, вони запаморочені розумом, відчужені від життя Божого за неуцтво, що в них, за стверділість їхніх сердець,  вони отупіли й віддалися розпусті, щоб чинити всяку нечисть із зажерливістю.  Але ви не так пізнали Христа, якщо ви чули про Нього, і навчилися в Нім, бо правда в Ісусі, щоб відкинути, за першим поступованням, старого чоловіка, який зотліває в звабливих пожадливостях,  та відновлятися духом вашого розуму,  і зодягнутися в нового чоловіка, створеного за Богом у справедливості й святості правди   (Ефесян 4:17-24).

           
Нехай буде вам благодать та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа!   (Еф. 1:2).  Амінь.

         Дорогі брати і сестри, колись Теодор Рузвельт, один з Президентів Сполучених Штатів Америки, був сказав: «Дати людині освіту і не дати їй моралі означає створити для суспільства небезпеку». А один із англійських філософів, який також був достатньо практичним, аби бути  ще й інженером і архітектором, сказав: «Коли людське знання невпорядковане, то чим більше воно має, тим в більшому замішанні опиняється».

Сьогодні ми бачимо і багато небезпек для суспільства і чимало замішання.  До того ж їхня кількість щодня зростає.  Далеко йти не треба.  Варто лишень ввімкнути один із інформаційних каналів і можна вжахнутися не лише від того, що значна частина нашої країни може повторити долю європейської частини Росії і просто опинитися у вогні, але й від того, скільки зла твориться посеред нашого народу, який займає ганебне перше місце в Європі з кількості абортів та поширення СНІДу та останнє місце в Європі за рівнем життя.

Чому таке відбувається в Україні?  Чому якась людина може запросто купити собі дорогий джип і на ньому потім подушити людей, які вийшли на пляж?  Чому газети із найбільшим тиражем розміщують на своїх сторінках майже оголених жінок та гороскопи?  Чому за вбивство невинних людей  рецидивіст може отримати лише певну кількість років тюрми?  Чому наші суди перестали бути місцем, де очікується торжество справедливості, а злодії і блудники стають мало не національними героями?  Чому на наших вулицях реклама з блудом мирно чергується із рекламою заїжджих релігійних діячів, а непристойні жарти змінюють не більш пристойними телешоу, які у будь-який час можна побачити на загальнодоступних телеканалах?  Чому більшість людей навіть не розуміють, що все це – загроза і небезпека для  суспільства?

Відповідь дає нам сьогодні наш Біблійний текст. Господь Святий Дух через Апостола Павла каже: «Отже, говорю я це й свідкую в Господі, щоб ви більш не поводилися, як поводяться погани в марноті свого розуму». Цей лист спрямовано до християн в Ефесів, але він стосується нас також.  Господь каже, аби ми не поводилися так жахливо, як багато невіруючих людей і пояснює причину такої ганебної поведінки.  «Погани поводяться в марноті свого розуму». 

Цікаво, коли ми говоримо про розум, то маємо на увазі те, що допомагає нам жити.  А тут розум невіруючих людей називається марнотою, пустушкою. Нічого суттєвого він дати не може. Навіть якщо цей розум зможе привести свого власника до статусу мільйонера або мільярдера, якщо він не знає Бога, то такий розум – марнота.  Такий розум не дасть головного – вічного життя.

Такий розум, каже апостол, насправді не просвітлює людей, а запаморочує їх.  Ми можемо впізнати запаморочену на вулиці – її координація рухів порушена, вона йде хитаючись і часто може навіть впасти. Це саме трапляється і в духовному світі. Невіруючі падають в різні гріхи через запаморочення свого розуму.  Господь каже, що вони це роблять, бо відчужені від Нього, від Його життя, від праведності, від святості.  Вони відчужені ще з народження, як і всі люди «за неуцтво, що в них».  Це неуцтво властиве кожній людині.  З віком воно все більше й більше зростає, незважаючи на те, на яку світську освіченість така людина може претендувати.

Коли немає віри, то серце стає все твердішим, а сама людина отуплюється, каже Господь і  така людина віддається розпусті.  Звідси непристойні жарти, перелюби і їхні наслідки. Звідси й зажерливість, думки про збагачення за будь-як ціну, навіть ціною збіднення всього населення рідної країни. З таких твердих сердець і з такого духовного отупіння випливають уся нечисть, усі інші пороки, які настільки вразили наш народ.  На жаль, люди, які так поводяться, - відчужені від життя Божого і якщо не розкаються, то проведуть цілу вічність у аду.

Зовсім інша доля чекає на вас, дорогі брати і сестри. «Але ви не так пізнали Христа, якщо ви чули про Нього, і навчилися в Нім, бо правда в Ісусі», - каже апостол Павло.  Ви чули про Христа.  Ви дізналися про Нього, що Він – правдивий Бог, Який стався людиною заради вас.  Ви дізналися, що Він перебрав на Себе всі ваші гріхи та провини. Всі ті гріхи затверділого серця, всі ваші гріхи духовного отеплення, зажерливості, нечестивості, блуду – весь цей блуд Син Божий забрав на Себе і обмив усе це Своєю святою кров’ю на хресті.  

З любові до кожного з вас Ісус помер на Голгофі.  Його жертва за вас – свята, досконала і повна. І про це свідчить Його воскресіння на третій день із мертвих.  Господь сьогодні нам каже – правда в Ісусі.   Правдою є кожне Його слово. А Він каже: «Я – хліб живий, що з неба зійшов: коли хто споживатиме хліб цей, той повік буде жити» (Ів. 6:56). «Я – воскресення й життя. Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити» (Ів. 11:25).  «Ви Мене бачити будете, бо живу Я і ви жити будете!» (Ів. 14:19).

Ви будете жити, бо в Христі і заради Христа всі ваші гріхи прощені.  Ви – виправдані.  Ви – усиновлені. Ви – тепер діти Божі. У Хрищенні ваша стара людина була скинута.  Старий ваш Адам був утоплений у тій чудесній купелі води і Святого Духа, а у вас було створено людину нову.

Той старий потопельник нічим не відрізнявся від тих поган, що поводяться в марноті свого розуму.  Але він був утоплений винятково дією Господа Святого Духа, Який зійшов на вас у Слові Божому.  У ту є саму мить ви були зодягнуті в нового чоловіка, в нову людину.  А що то за нова людина?  Писання дає нам відповідь: «Ви всі, що в Христа охристилися, у Христа зодягнулися!» (Гал. 3:27).

Моментальна дія – охрищуєтеся у Христа – топите стару людину і зодягаєтеся в людину нову.  Ця нова людина, ваше нове я, «створене за Богом у справедливості і святості правди».  Християнин – не людина, яка планує позбуватися зла поступово.  Християнин хоче жити у святості.  Християнин хоче виконувати заповіді, бо вони – добрі.  Ми любимо Бога тому що Бог перше полюбив нас і цю любов Він довів Своїм Сином Ісусом Христом.

Наша стара людина, грішна природа, яка живе у нашому тілі, звісно, хоче вертатися до своїх звичок та захопити контроль над нашим життям.  Вона хотіла би знову узурпувати владу над вами і віддати вас у тиранію гріха, рабства і диявола, щоби ви нічим не відрізнялися від мирських людей, щоби ви втратили свої  справжні цінності і пріоритети і зійшли зі шляху до Царства Небесного на духовні манівці.

Але ви дуже відрізняєтеся від мирських людей.  У них – марнота розуму. А у вас щось радикально інше.  Апостол Павло каже, що ваш розум має духа.  Цього духа створив у вас Господь Святий Дух.  В Посланні до галатів (5:17) він також пише: «Тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете». 

Господь дав нам духа розуму, аби ми постійно ним відновлялися.  Часом ваша стара, огидна, грішна людина буде брати над вами гору.  Але коли таке буде відбуватися, то не падайте у відчай.  Знайте, що ви завжди, щодня, щохвилини можете розраховувати на Ісуса Христа, Божого Сина, кров Якого «очищує нас від усякого гріха» (1 Ів. 1:7).

Але також памятайте про те, що ви будете ставати сильнішими на дусі, коли будете перебувати в Слові Божому.  Таких людей Господь називає щасливими або ж по-Біблійному – блаженними. Лишень послухайте, як чудово Господь Святий Дух описує тих, що перебувають у Його Слові в Псалмі 1: «Блажен муж, що за радою несправедливих не ходить, і не стоїть на дорозі грішних, і не сидить на сидінні злоріків, та в Законі Господнім його насолода, і про Закон Його вдень та вночі він роздумує! І він буде, як дерево, над водним потоком посаджене, що родить свій плід своєдчасно, і що листя не в'яне його, і все, що він чинить, щаститься йому!» (вірші 1-3).

Аби ви були зміцнені та відновлені, Господь дає вам можливість досліджувати Його Слово під час Біблійних уроків у нашій парафії.  Господь дає вам нагоду звертатися до Нього всім нашим зібранням і чути проповідь Його святого Слова.  Аби ви перебували в Христові, а Він – у вас, Він запрошує вас сьогодні до Своєї Вечері, у якій причащає вас Своїм правдивим тілом і поїть вас Його святою правдивою кров’ю, у яких вам дається прощення гріхів і вічне життя у Його Царстві.

Невіруючий світ, незважаючи на ознаки кінця світу, яких сьогодні так багато (чого лишень варті масові пожежі в Росії – передвісники майбутнього спалення світу (2 Петр. 3:10),  невіруючий світ далі чинитиме всяку нечисть із зажерливістю, прямуючи у вогненне озеро пекла.  Ми ж, дорогі християни, маємо зовсім іншу мету нашої мандрівки – Царство Небесне. Дорогою до небесної вітчизни ділімося водою зі спрагненими, їжею із голодними, одягом із нагими, відвідуймо недужих і ув’язнених за віру.

Пріоритети ваші визначено Святим Духом.  І коли ви, з вдячності до Христа і за Христа, йтимете дорогою Божих заповідей, то благословенними через вас будуть члени ваших сімей і родин, а також від цього кращим стане все українське суспільство.

Але навіть якби цього не ставалося в усьому нашому суспільстві, віра в Христа, приведе вас до місця, де є лише щастя, де є лише любов, де є вічне життя з Богом у Його Царстві.  Заради Ісуса. Амінь.

Благодать зо всіма, що незмінно люблять Господа нашого Ісуса Христа! Амінь. (Еф. 6:24).

Немає коментарів: