суботу, 4 липня 2015 р.

Моральна кривда і нечестивість

Гомосексуалізм – інша моральна кривда, яка засуджується крізь усе Писання. Ми також згадували про «содомію» того народу, серед якого жив Лот із сім’єю. Боже покарання на те нечестиве місто був огонь із сіркою з небес. В Левиті, 20 розділі ми дізнаємося, що покарання за гомосексуалізм посеред ізраїльтян була смерть.
З Нового Заповіту ми дізнаємося, що заповідь, яка забороняла гомосексуальну діяльність була не просто церемоніальним приписом ізраїльського народу. В першому розділі Послання до римлян Апостол Павло каже: «Гнів Божий з'являється з неба на всяку безбожність і неправду[1] людей» (вірш 18). До такої нечестивості включено гомосексуалізм. «Їхні жінки замінили природне єднання на протиприродне. Так само й чоловіки, позоставивши природне єднання з жіночою статтю, розпалилися своєю пожадливістю один до одного, і чоловіки з чоловіками сором чинили. І вони прийняли в собі відплату, відповідну їхньому блудові» (Римлян 1:26, 27). Переживаючи про їхню небезпечну байдужість до гріха, Павло застерігає християн у Коринті: «Хіба ви не знаєте, що неправедні не вспадкують Божого Царства? Не обманюйте себе: ні розпусники, ні ідоляни, ні перелюбники, ні блудодійники, ні мужоложники… Царства Божого не вспадкують вони!» (1 Коринтян 6:9, 10). Бог нічого не каже про гомосексуальність, як альтернативний спосіб життя – як про гомосексуалізм хотів би дехто думати сьогодні. Натомість Він засуджує його як гріх, який заслуговує на вічний гнів і покарання.
В досліджуваному нами розділі, гомосексуалізм називається гидотою. Це – сильне слово. Єврейське слово, яке таким чином перекладене, походить від іншого єврейського слова, яке буквально означає «ненавидіти або гидувати». Іншими словами, гомосексуалізм – гидота для Бога.
Мати статеві взаємини з твариною (скотолозтво) – гріх, засуджений сильною мовою і тут, і в інших місцях Писання. Один із законів, даний Богом незабаром після давання Десяти Заповідей, каже: «Кожен, хто зляжеться з худобиною, конче буде забитий» (Вихід 22:18). Таке саме покарання вимагається в Левиті 20:15, 16). Пізніше, після того, як ізраїльтяни оселилися в краю ханаанському, одне з проклять, яке проголошував народу, зібраний на горі Евал, було таке: «Проклятий, хто лягає з усяким скотом!» (Повторення Закону 27:21).
Скотолозтво називається «паскудством», буквально замішанням. Воно руйнує межі, виставлені Богом між людьми і тваринами.

Марк Дж. Ленц Народна Біблія: Коментарі на книгу Левит




[1] Англійський переклад тут вживає слово «нечестивість». – Примітка перекладача.

Немає коментарів: