четвер, 10 жовтня 2024 р.

Людина, яка не воскресла духовно

      (Під мирською, такою, що не воскресла духовно) Павло має на увазі людину, яка не знає Бога – яка не знає більше від того, чому її навчає розум і не прагне більше знати; людину, яка невіруюча, невіглас щодо Бога  і майбутнього життя  і до них їй зовсім байдуже; людину, яка слідує лише за природнім розумінням і людським бажанням і шукає лише особистої вигоди, честі, гордості і задоволення. Ось це Апостол називає мирським життям – там бракує Слова Божого або принаймні ним нехтують і там править диявол, спонукаючи до всіх пороків.

          Павло наче каже: «Ви маєте бути мертві для ось такого мирського життя – життя, якого прагнуть язичники, котрі зневажають Боже Слово і дозволяють дияволові робити із ними, що йому хочеться. Ви повинні довести, що у вас воскресіння Христове – щось більше ніж порожні слова. Ви мусите показати, що у вас проявляється жива сила, бо ви воскресли і ця сила змушує вас провадити зовсім інше життя – життя у послухові до Слова і волі Божої, і вона закликала на вас божественне, небесне життя. Де ж цієї зміни не відбувається, то це ознака того, що ви ще не християни, але обманюєте себе марними ілюзіями.

          А в слова «те, що на землі» – мирське – Павло включає не лише великі, зовнішні пороки, гріхи, які засуджує навіть світ, але й має на увазі він більшу аморальність – власне кажучи, все, що не перебуває у відповідності зі Словом Божим, вірою та істинним християнським характером.

Мартін Лютер  

Немає коментарів: