понеділок, 1 вересня 2008 р.

ВЕРЕСНЕВИЙ ЛИСТ


1 вересня 2008 року, м. Київ

Дорогі брати у служінні, дорогі брати і сестри, парафіяни та парафіянки Української Лютеранської Церкви!

Слава Ісусу Христу! Навіки слава!

Сьогодні Україна святкує День знань. Президент і Прем’єр-Міністр наголошують на важливості здобуття знань дітьми для перспектив України. І це – дуже правильно. Адже завжди ті країни виграють на всіх рівнях, які мають високоосвічене населення. Проте не менш важливим, і навіть важливішою є освіта дітей у Божому Слові. В Книзі Приповістей (6:22) написано: «Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не уступиться з неї». Та й мудрість – це Христос, в Якому заховані всі скарби премудрості (Колосян 2:2-3). Як було би добре, аби наші діти могли навчатися в лютеранських загальноосвітніх школах! Але поки такої можливості в нас немає, то дбаймо про наші Недільні школи, щоб вони були місцями для християнської освіти наших дітей. Вчора в нашій парафії ми розпочали новий навчальний рік саме в Недільній школі, а також діти та студентська молодь нашої парафії «Воскресіння» в м. Києві одержали пастирське благословення на успішне навчання у світських школах і вищих навчальних закладах та запрошення завжди перебувати у Євангелії, в Мудрості, у Христі. Щиро дякую усім нашим пастирям і вчителям Недільних шкіл за їхню працю над тим, аби наші діти були сповнені мудрості Божої!

Саме проголошенню Мудрості був присвячений Собор Віросповідної Євангельської Лютеранської Конференції (ВЄЛК), який був цього року проведений у Києві і приймала його саме наша Церква. Гості з багатьох країн світу, з різних континентів, наші брати та сестри, від 3 до 5 червня поклонялися разом Господу, зачитували та обговорювали есе (одним із есеїстів був пастир Юрій Фізер) та спілкувалися про проголошення Євангелія. Частина пастирів УЛЦ змогли також відвідати цей Собор, який був англомовний, але наша Семінарія надала перекладача, Наталю Конепуд, а «Думки про віру» (виконавчий директор Керміт Траска) підтримали наших служителів фінансово. В цьому листі я хочу подякувати «Думкам про віру», а також особлива подяка Ігореві Рудзіку, Олександрові Хилюку, пастиреві Олегові Юхименку, подружжям Воґт і Ворнке, пастиреві Вадимові Зінченку і всім працівникам нашої Канцелярії за велику працю з підготовки та проведення Конференції.

Проминуло літо, але в багатьох наших парафіян залишаються найприємніші спогади про Літню Біблійну Школу, яка проводилася в багатьох наших громадах. І хоча відвідуваність була меншою ніж торік, молімося до Господа ласкавого, аби всі ці діти були з Ним і сповідували свою спасенну віру. (Літо, до речі, було також благословенним для парафії, у якій я служу: у нас троє дітей було запрошено до Першого Причастя, а троє немовлят були охрищені в Ім’я нашого благодатного Спасителя-Бога). Користуючись нагодою, хочу висловити щиру подяку Емілії Зінченко за її величезну працю з організації прийняття та перебування наших американських гостів, в Україні в цілому та в Києві зокрема.

Влітку пастир нашої громади з Миколаєва, Олександр Зонне, повідомив про те, що Собор їхня парафія, яка виступила ініціатором проведення чергового Собору УЛЦ в Миколаєві, пропонує натомість провести в місті Очакові на одній із турбаз. Оскільки під час прийняття рішення про наступний Собор бралася до уваги можливість проведення Собору в церковному приміщенні саме в місті в Миколаєві та інші фактори (наприклад, наявність нашої громади), то порадившись із пастирями та парафіями нашої Церкви і, взявши до уваги думку більшості із них, Синодом УЛЦ було прийнято рішення про проведення чергового Собору в місті Кременці, в приміщенні нашої церкви. Наші кременецькі брати та сестри разом із працівниками Канцелярії УЛЦ зараз трудяться над тим, аби проведення Собору було максимально зручним для всіх делегатів Собору.

Хочу також поділитися з Вами радістю про одну важливу подію. На четвер, 24 липня ц. р. було заплановано зустріч членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Президентом України. Але, коли я перебував на заході України, то одержав дзвінок з Уряду з проханням прибути на зустріч вже в середу. На зустрічі з Президентом Віктором Ющенком чекала приємна несподіванка - Указ (за вагомий особистий внесок у розвиток духовності в Україні, багаторічну плідну церковну діяльність та з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі) про нагородження мене орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня! Цю нагороду визнаю, як визнання внеску цілої нашої Української Лютеранської Церкви у звіщання Євангелії в Україні-Русі і, як визнання нашої Церкви, гідною спадкоємницею Володимирового хрищення. Слава Богові Самому!


Сьогодні в нас День знань, а завтра – особливий день у нашій Семінарії – випуск 2008. Випускник цього року в нас один – Дмитро Дідківський. Він старанно вивчав Слово Боже і всі необхідні предмети, тож я впевнений, що час його перед-пастирської практики буде часом благословення для брата Дмитра і для парафій, де він буде практику проходити. Запрошую Вас, дорогі у Христі, молитися до Господаря Жнив, нашого Отця Небесного, аби в нас більше було семінаристів, бо жниво велике, а працівників – мало (Євангеліє від Св. Луки 10:1-12, 16).

Наша Церква також одержала благословення через нові коментарі на Книгу Буття та 25 число журналу «Добра Звістка», яке має тему «Перебування в Христі». Ці книги та журнали вже почали надходити до наших парафій. За це наша щира подяка Фундації «Лютеранська спадщина» (Засновник і виконавчий директор – Превелебний доктор Роберт Ран) і місійному товариству «Конкордія» (Виконавчий редактор – Превелебний доктор Волес Шульц).

Прошу також молитися за те, аби наша Церква могла швидше вирішити проблеми із забезпечення пастирів парафіяльним житлом, а парафії мали свої приміщення для служб Божих і християнської освіти. Зичу Вам усім рясних Божих благословень!

«А мій Бог нехай виповнить вашу всяку потребу за Своїм багатством у Славі, у Христі Ісусі. А Богові й нашому Отцеві слава на віки віків. Амінь… Благодать Господа Ісуса Христа зо всіма вами! Амінь» (Филип’ян 4:19, 20, 23).

Щиро Ваш у Христі Ісусі,

+ В’ячеслав Горпинчук,

Єпископ Української Лютеранської Церкви

Немає коментарів: