вівторок, 12 травня 2009 р.

ТРАВНЕВИЙ ЛИСТ



12 травня 2009 року, м. Київ

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Дорогі брати у служінні, дорогі брати і сестри, парафіяни та парафіянки Української Лютеранської Церкви!

Перш за все, хочу подякувати Вам за ту допомогу, яку Ви надаєте у моєму служінні. Нині у нашій Церкві триває Великодня пора, яка має завершитися 7 червня 2009 року святкуванням П’ятидесятниці. У ці дні ми дякуємо Господу за перемогу, що ми у Христовому житті, стражданнях, смерті та воскресінні маємо над гріхом, смертю і дияволом. Великодня пора є особливим підбадьоренням для нас у час, коли весь світ вражений надскладною фінансовою кризою, бо ми знаємо і сповідуємо, що Бог, Який «Сина Свого не пожалів, але видав Його за всіх нас, як же не дав би Він нам із Ним і всього?..» і «Христос Ісус є Той, що вмер, надто й воскрес, Він праворуч Бога, і Він і заступається за нас» (Римлян 8:32, 34). Наша надія – у Христі розп’ятому і воскреслому!

Це Він діяв через Вісконсинський Євангельсько-Лютеранський Синод, коли восени минулого років всі пастирі, диякони та чимало працівників УЛЦ отримали допомогу. Це Господь допоміг нам пережити повну відсутність підтримки від наших братів з «Думок про віру» у грудні минулого року. З Його ласки Єпископат УЛЦ надав фінансову підтримку кожній громаді УЛЦ у грудні місяці. Це Господь діяв через одного з відданих Йому парафіян громади «Воскресіння», який надав значну підтримку всім пастирям Київської Єпархії. Це Він діє через наших братів у Сполучених Штатів Америки, і зокрема з «Думок про віру» та ЄЛС, які хоча й самі переживають жахливу фінансову кризу, але все-таки надають підтримку нашій Церкві. Це Він діє через наших братів і сестер у кожній нашій парафії, які з любові і вдячності до Спасителя своїми пожертвами підтримують євангельське служіння Української Лютеранської Церкви.

Світова економічна криза є також виразним сигналом для нашої Церкви, що ми не повинні складати руки, а активніше використовувати існуючі ресурси (і творчі, і фінансові) для проповіді Євангелія в Україні і, насамперед, мова ведеться про ті ресурси, які поки що нереалізовані в наших громадах. Було би добре, якби наша Церква мала свій окремий Резервний Фонд, який могла би використовувати в різних критичних ситуаціях, таких як трапилася торік у грудні.

Попри все Слово Боже в наших парафіях проповідується і Таїнства здійснюються відповідно до Слова. Церква Божа живе, хоча й світ, плоть, гріх і диявол не забувають нагадувати про те, що вони ще поряд і будуть так перебувати і нападати на Церкву, аж допоки Господь Ісус Христос не повернеться у славі. Я мушу із сумом повідомити, що служіння в нашій Церкві покинув тепер уже колишній пастир громади Святої Трійці у Херсоні, Олег Стецюк, який до того ж служив Головою Літургійного Комітету та Таврійської Єпархії. Причиною покидання наш колишній брат назвав віросповідання, хоча за дев’ять років служіння у нашій Церкві він публічно не піддавав сумніву жодного пункту віросповідання. Ми знаємо, що з Божого Слова прийти до висновку про те, що Лютеранські Віросповідання неправдиві, неможливо.

Без пастиря залишилася також наша громада в місті Сімферополі. Так сталося через те, що пастир Микола Луцький прийняв покликання служити місіонером у Калуському районі Івано-Франківської області (Галицька Єпархія) і зараз таке служіння там провадить. Громаді у Сімферополі поки що допомагає пастир Віктор Пащенко із Севастополя, за що я йому вдячний.

Покликання до служіння у Херсонській громаді Святої Трійці прийняв пастир Сергій Сомін, і позавчора Голова Київської Єпархії, пастир Вадим Зінченко (за моїм дорученням) у громаді в Херсоні, провів упровадження на посаду брата Сергія. Прошу підносити молитви до Престолу Благодаті за успішне служіння отця Сергія у цій парафії.

У неділю, 10 травня відбулися Збори з Покликання у парафії Святої Трійці у Кам’янці-Подільському і ця громада вірних надала покликання до служіння о. Андрієві Гончаруку. Прошу молитися за нашого брата Андрія до Господа, аби Він привів його до прийняття правильного рішення.

Від 1 по 3 травня у містах Тернополі та Кременці відбувся Молодіжний Форум УЛЦ. Участь у цікавому та насиченому Форумі взяли приблизно 50 молодих людей з різних парафій УЛЦ. Я щиро дякую Ректорові Семінарії Джону Воґту та його студентам, а також Тернопільській і Кременецькій громадам, всім до цього Форуму причетних, за велику працю з організації цього Форуму. Я також дякую Господу за невідомого жертводавця зі США, який у ці складні часи пожертвував кошти на навчання молоді Слову Божому. Такий Форум – благословення для нашої Церкви і молімося, аби такі Форуми й далі тривали у майбутньому.

Професор Воґт також задіяний у школі «Дияконія», яка далі триває у парафії Воскресіння. Наразі школа нараховує біля 10 слухачів, які вечорами, один раз на тиждень, глибше досліджують доктрину і практику нашої Церкви. Як буде на те Божа ласка і воля, восени відбудеться випуск цієї школи і парафія Воскресіння та «Дар життя» у місті Києві зможуть отримати дияконів, працівників і волонтерів із вищою кваліфікацією і сильніше озброєних Словом Божим. Такі школи, у співпраці із Семінарією, може провадити кожна наша парафія. Варто мати хоча би двоє-троє бажаючих навчатися. Коли у Вас виникнуть питання або пропозиції щодо цієї Школи, будь ласка, звертайтеся до мене і я Вам з радістю допоможу. І як завжди, ціную Ваші зауваження, поради, рекомендації!

Зичу всім Вам рясних Божих благословень у воскреслому Христові!

«А мій Бог нехай виповнить вашу всяку потребу за Своїм багатством у Славі, у Христі Ісусі. А Богові й нашому Отцеві слава на віки віків. Амінь» (Филип’ян 4:19, 20). Бо Христос воскрес! Воістину воскрес!


Щиро Ваш у Христі воскреслому,

+ Вячеслав Горпинчук,
Єпископ Української Лютеранської Церкви

Немає коментарів: