середу, 6 січня 2010 р.

ПРОПОВІДЬ НА НАДВЕЧІР'Я РІЗДВА ХРИСТОВОГО



       ДИТЯ НАРОДИЛОСЯ НАМ!
(Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними!  Ти помножиш народ цей, Ти збільшиш йому радість. Вони перед лицем Твоїм будуть радіти, як радіють в жнива, як тішаться в час, коли ділять здобич! Бо зламав Ти ярмо тягару його, і кия з рамена його, жезло його пригнобителя, як за днів Мадіяма. Усякий бо чобіт військовий, що гупає гучно, та одежа, поплямлена кров'ю, стане все це пожежею, за їжу огню! Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнуть ім'я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру. Без кінця буде множитися панування та мир на троні Давида й у царстві його, щоб поставити міцно його й щоб підперти його правосуддям та правдою відтепер й аж навіки, ревність Господа Саваота це зробить! (Ісаї 9:1-6).

            Христос рождається! Славімо Його!


            Дорогі брати і сестри, у одному з палаців у Римі є картина Рені. Вона на мальована на стелі куполу, понад 30 метрів висотою. Якщо стояти на підлозі та дивитися вгору, то картина здається оточеною туманом, який не дає добре розгледіти зміст намальованого.  Але в центрі кімнати із цим великим куполом є величезне дзеркало, яке відображає картину. І, дивлячись у дзеркало, можна побачити усю картину надзвичайно чітко.


Дуже багато людей у світі нагадують людей, які марно вдивляються у купол римського палацу, намагаючись розгледіти план порятунку.  «Як змінити моє життя?» - задають вони питання.  Як можна стати багатим і щасливим?  Як можна продовжити свою молодість і життя? Як можна уникнути смерті?  Навіть якщо мати стопроцентний зір, за густим туманом відповідей на ці запитання не розгледіти. 

Тоді  за працю береться уява. Користуючись людською логікою і, не гребуючи підказками диявола, вона укладає особистий план спасіння людини, який включає її життя у цьому переповненому гріхом світі і навіть план із того, як заслужити непогану вічність.

В кінці таких планувальників чекає велике розчарування. Господь каже, що всі люди, які покладаються на свої діла, які впевнені, що здатні добитися спасіння своїми силами, усі грішні люди ( а ми всі народжуємося грішними), як і  «усякий бо чобіт військовий, що гупає гучно, та одежа, поплямлена кров'ю, стане все це пожежею, за їжу огню!»  

            Проте як і відвідувачів палаці в Римі Рені не залишив без можливості роздивитися свій твір так само і Бог не залишив людей без чіткого і зрозумілого плану спасіння. У Бога є Своє дзеркало. У Христі, чий День народження, ми зібралися сьогодні святкувати, ми бачимо чітке відображення Бога. Це про Нього каже Ісая, пророкуючи: «Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними!»

             Якщо до часу народження Христа Слово Боже було відоме тільки євреям, то з народженням Месії, план спасіння стане відомим усьому людству. Якщо до народження Христа, язичники, до яких належали і наші прабатьки, марно намагалися, позбавитися своїх гріхів і заслужити вічне життя, то прихід Христа приніс Світло, яке цілковито розвіяло темряву гріха і смерті, бо смерть – це наслідок гріха. Але народився Христос і ось над нами всіма, що сиділи в краю тіні смерті  засяяло Світло любові, Світло прощення гріхів і Світло життя вічного – Ісус Христос.

            Так є, бо Ісус Христос – це те Дитя, Яке народилося нам. Не для когось чужого сталося це дивне народження Божого Сина, а для нас, для кожного із вас, хто тут зібраний у Надвечіря Різдва Христового на службі Божій. Аби підтвердити цю думку, аби наголосити на тому, що Ісус Христос – це подарунок для кожного із вас, пророк каже: «Даний нам Син».  Цей Син даний Ісаї.  Цей Син даний кожному єврейському чоловікові та жінці, кожному єврейському дитяті і кожній людині, яка живе на землі. Особливо це стосується тих, хто чує ці слова. Бо Божий Син даний нам.

            Ісус Христос був правдивий подарунок усьому людству на те найперше Різдво. Ісус Христос – це правдивий подарунок кожному з вас на Різдво 2010 року.  Господь Святий Дух через Ісаю каже: «і влада на раменах Його». На плечах цього Дитятка є влада.  У Збройних Силах воїни від рядового до генерала на плечах носять погони. На тих погонах є певні символи, які позначають владу тієї або іншої людини. Якщо це генерал армії, найвище звання в українській армії, то ця людина може мати владу на десятками тисяч людей.  А в убогій стаєнці, де знайшли притулок Марія і Йосип для кожного з нас народилося Дитя, Син Божий, на плечах якого є влада над усім світом, видимим і невидимим.

            На плечах Ісуса немає погонів і одяг Його не передбачає генеральських лампасів, і хоча Він має владу над усім всесвітом, ось що Він скаже Своїм учням: «Ви знаєте, що князі народів панують над ними, а вельможі їх тиснуть. Не так буде між вами, але хто великим із вас хоче бути, хай буде слугою він вам. А хто з вас бути першим бажає, нехай буде він вам за раба. Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох» (Мт. 20:25-28).

            Який чудовий дар!  По-правді це Дитя дане нам – щоби служити нам.  Даний нам Син, народжений від Діви Марії у Віфлеємі, щоб душу Свою віддати за викупи багатьох – за викуп ваш і мій.  Якби це було просте дитя, то воно не могло би принести викупу навіть за свою душу.  Якби це був звичайний син звичайного єврея та єврейки, які в бідності проживали в Назареті, то можливо він був би слугою у якогось багатшого чоловіка і день народження його ми сьогодні не святкували би.

            Бо яка користь нам із такого дня народження?  Адже в світі народжуються десятки тисяч різних немовлят і доля їхня часто означає служіння за певну винагороду багатшим людям.  Але не так із Дитям Віфлеємський.  Не так із даним нам Сином Божим.  Бо – це виняткове Дитя.

            Господь зазначає це вже через Його Імена. «І кликнуть ім'я Йому: Дивний Порадник». Його поради справді можуть видаватися для світу дивними.  Ось що Він радить: «Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога. А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує, щоб вам бути синами Отця вашого, що на небі, що наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і на неправедних.  Коли бо ви любите тих, хто вас любить, то яку нагороду ви маєте? Хіба не те саме й митники роблять? І коли ви вітаєте тільки братів своїх, то що ж особливого робите? Чи й погани не чинять отак? Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мт. 5:43-48).

            Ісус Христос, народжений у Віфлеємі – Дивний Порадник.  Він не має потреби радитися із людьми, бо Він знає все. Він знає усі наші думки, усі наші плани, усе наше минуле і майбутнє.  Він – Дивний Порадник, Він – всезнаючий.  І все Своє знання Він використовує нам на добро.  Бо це «Дитя народилося нам, даний нам Син».

             «І кликнуть ім'я Йому: Бог сильний», - каже Святий Дух далі у нашому сьогоднішньому пророцтві.  «Діва Марія породила Сина», - співаємо ми в колядці. І цей Син – Бог сильний. Не уявний бог язичників, якого тешуть із дерева або каміння.  Не чужий бог, який обявляється в пустинях екзальтованим і виснаженим мандрівникам. Не вигадане рафіноване божество розуму та фантазії, якому вклоняються маси тих людей, які заявляють, що в Бога не вірують.  А нам народився Бог Сильний, тобто Бог правдивий.  Той Бог, Якого ми сповідуємо в Нікейському Символі віри, кажучи: «Вірую в Ісуса Христа… Бога Істинного від Бога Істинного».

            «І кликнуть ім'я Йому: Отець вічности», бо це Дитя, яке дане нам.  Цей даний нам Син – Творець світу. Апостол Іван каже так про Христа Ісуса, нашого народженого Спасителя: «Усе через Нього постало, і ніщо, що постало, не постало без Нього» (Ів. 1:30).  Він цю вічність створив для нас. І Він цю втрачену через гріх вічність для кожного з нас відновлює. Бо це «Дитя народилося нам, даний нам Син».

            « І кликнуть ім'я Йому: Князь миру». Ісус Христос, народжений у Віфлеємі Син Божий – Князь миру. Незадовго до завершення Своєї миротворчої місії, цей Князь, Ісус Христос промовив Своїм учням, а отже і нам: «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається» (Ів. 14:27).

            Наше серце може здригатися від перспективи провести вічність у аду через наші гріхи, які є ворожнечею проти Бога.  Але хай серця наші, особливо у цю Різдвяну ніч будуть радісні, бо Ісус – Князь миру  і це «Дитя народилося нам, даний нам Син».  Цей Дивний Порадник, Бог Сильний – Бог правдивий, Отець вічності і Князь миру звершив мир Собою, як пише про це Апостол Павло в Посланні до филип’ян: «[Христос]… бо наш мир, що вчинив із двох одне й зруйнував серединну перегороду, ворожнечу, Своїм тілом,  Він Своєю наукою знищив Закона заповідей, щоб з обох збудувати Собою одного нового чоловіка, мир чинивши, і хрестом примирити із Богом обох в однім тілі, ворожнечу на ньому забивши. І, прийшовши, Він благовістив мир вам, далеким, і мир близьким,  бо обоє Ним маємо приступ у Дусі однім до Отця».

            Сьогодні ми можемо сім’ями або з друзями або навіть у самотності сісти біля традиційного Різдвяного дерева, щоб подякувати Богові за чудесний Різдвяний подарунок – Ісуса Христа, Князя Миру, Який на Голгофському дереві примирив нас із Богом. Бо Ісус Христос народився для нас і Він Бог-Спаситель даний для кожного із нас. Ми збираємося довкола Різдвяного дерева, бо на Голгофському дереві Дитя, народжене нам і даний нам Син, Князь миру розчавив голову князеві світові – дияволові, який утримував нас полоненими через гріх і смерть. Але Князь Миру – Ісус Христос, здолав і гріх, і смерть, померши за кожного з нас і воскреснувши на третій день по смерті на Голгофському дереві.

            А це означає, що наша Різдвяна радість – особлива, вона інша, ніж у решти світу. Бо ми не заглядаємо високо на небеса, вишукуючи там Бога, висловлюючи про Нього різноманітні припущення і шукаючи дороги спасіння. Ми, як споглядачі картини Рені, дивимося натомість на Христа, народженого, розп’ятого і воскреслого і бачимо в Ньому люблячого Бога, Який нас повністю прощає і вже зараз дає нам вічне життя у Його Царстві, називаючи нас Своїми любими дітьми в Ім’я Дитяти народженого у Віфлеємі.  



            Нам даний Дивний Порадник і ми маємо тепер розум Христів.  Нам народився Бог сильний і ми тепер під Божим захистом навіки.  Нам даний Отець вічності і ми тепер маємо в Імя Ісуса гарантовану вічність у Його блаженному Царстві.  Нам народився Князь миру і ми тепер примирені з Богом і співгорожани Його святим і спадкоємці Царства Небесного. І все це вже є вашим і ви повною мірою будете цим насолоджуватися у час повернення Віфлеємського Дитяти у славі, коли настане воскресіння мертвих і славетна переміна тих віруючих, що житимуть у час Його приходу.  В Ім’я вічного Сина, народженого від Діви Марії.

             Без кінця буде множитися панування та мир на троні Давида й у царстві його, щоб поставити міцно його й щоб підперти його правосуддям та правдою відтепер й аж навіки, ревність Господа Саваота це зробить.  Бо Ісус Христос народився нам. Бо Ісус Христос даний нам.  Амінь.

            Христос народився!  Славімо Його!

Немає коментарів: