середу, 27 листопада 2013 р.

Бог посилає на служіння через людей

   Іван говорить тут про покликання або посилання, зокрема про посилання Христа. Я вирішив дещо довше обговорити цю тему.  Є два способи посилання. Перший – Бог посилав Своїх посланців, пророків і апостолів, як-от: Мойсея і Св. Павла прямо та без допомоги посередника.  Ці люди були покликані Божим словом уст і без людського агентства. Таке посилання робилося лише тоді, коли Бог хотів запровадити щось нове, як це було у випадку з посиланням Мойсея і пророків. Цей величний метод закінчився в Новому Заповіті апостолами, які були останніми, кого Бог покликав прямо.
     Інший спосіб посилання насправді теж здійснюється Богом, але через людський інструментарій. Він використовувався ще відтоді, коли Бог запровадив служіння з його проповідуванням і виконанням Служіння Ключів. Це служіння триватиме і не буде заміщене чимось іншим. Але носії цього служіння не залишаються, вони помирають.  Це вимагає постійного поповнення проповідників, що вимагає використання певних засобів. Служіння, тобто, Слово Боже, Хрищення і Свята Вечеря прийшли прямо від Христа, але пізніше Христос з цієї землі відійшов [вознісся на небеса]. І був запроваджений новий порядок, який діє через людей, але не є від людей. Ми були послані відповідно до цього методу, відповідно до нього ми обираємо та посилаємо інших і впроваджуємо їх у служіння проповідувати та роздавати Таїнства.  Такий вид посилання також від Бога і наказаний Богом. Хоча й Бог вдається до нашої допомоги і до людського агентства, працівників у Свій виноградник посилає Сам Він.
Тому кожен повинен зрозуміти, що він мусить бути посланий.  Тобто, він мусить знати, що він – покликаний і не повинен вкрадатися у служіння тайкома та не маючи повноважень. Робити це слід відкрито. Це посилання робиться через людину, наприклад, коли місто, князь чи громада кличе когось до служіння. Але водночас ця людина послана Богом.

Мартін Лютер, З проповіді на Євангеліє від Св. Івана

Немає коментарів: