пʼятницю, 22 листопада 2013 р.

Етапи геноциду українців

Вчора від імені Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій побував на Міжнародному науковому сипозіумові з нагоди 80-их роковин Голодомору. Вразила своєю чіткістю та фактами доповідь професора з Квебекського університету, пана Романа Сербина. До речі, він навів красномовну цитату відомого єврейського вченого Рафаеля Лемкіна, який викарбував саме слово геноцид та запропонував його використання у якості правового поняття.  Далі Лемкін:

     "Те, про що я хочу говорити, - це, мабуть, класичний приклад радянського геноциду, його найдовший і найширший експеримент русифікації - винищення української нації.
     Перший удар спрямований на інтелігенцію - мозок нації, - щоб паралізувати решту організму. У 1920-му, 1926-му і знову в 1930-1933 роках учителі, письменники, митці і політичні діячі були убиті, ув'язнені або депортовані.
     Разом із цим ударом по інтелігенції ішов наступ на Церкви, священиків і вище духовенство - "душу" України.
     Третє вістря радянської атаки було спрямоване на хліборобів - велику кількість селян-одноосібників, хранителів традицій, фольклору і музики, національної мови та літератури, національного духу України. Зброя, яку застосовували проти них є, мабуть, найстрашнішою - виморювання голодом.  Протягом 1932 і 1933 років 5 мільйонів українців померли від голоду.
     Четвертим кроком у тому процесі стала фрагментація українського народу шляхом поселення в Україні чужинців і... розпорошення українців... Таким чином була б знищена етнічна єдність та перемішані нації". (Рафаель Лемкін, Нью Йорк, 20.09. 1953. Soviet Genocide in Ukraine).

Світлина: доктор Рафаель Лемкін

Немає коментарів: