неділю, 21 вересня 2014 р.

Проповідь на 15-у неділю П'ятдесятниці

УЧИНКИ ПЛОТІ ТА ПЛОДИ ДУХА
                                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
                           
І кажу: ходіть за Духом, і не вчините пожадливости тіла, бо тіло бажає противного Духові, а Дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете. Коли ж Дух вас провадить, то ви не під Законом. Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослуження, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, завидки, п'янство, гулянки й подібне до цього. Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого! А плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких! А ті, що Христові Ісусові, розп'яли вони тіло з пожадливостями та з похотями  (Галатів 5:16-24).

Благодать вам і мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! (Гал. 1:3) Амінь.

Дорогі брати і сестри, одна матуся спекла дуже смачного торта і покривши його шоколадною глазурю та йдучи в центр міста, сказала своєму синочкові: «Синочку, поки мене немає вдома, не зачіпай торта». «Добре, мамо», – обіцяв син. Повернувшись, мати зауважила шоколад і між пальцями свого сина і на кутиках його рота. «Хіба я тобі не казала не зачіпати торта?» «Казала». «Хіба я не казала тобі, що коли сатана тебе спокушує, то слід йому сказати, щоб він забирався геть від твого обличчя?» «Казала. Але він зайшов ззаду і підштовхнув мене просто до торта», – відповів син матері.

Як часто всі свої гріхи ми перекладаємо на диявола!  Це – правда, що диявол безпосередньо причетний до нашого нинішнього грішного стану. Адже якби не його обмани та підбурювання нашої праматері, Єви до гріха, історія людства могла би скластися зовсім по-іншому і ми всі сьогодні прославляли би Господа, живучи вічно в раю. І це правда, що наш «супротивник диявол ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петр. 5:8).

Але дуже часто ми хочемо поводитися як хлопчик, котрий не зміг виконати наказу своєї матері і нашкодив, а потім всю провину спихнув на диявола. Мовляв, це він підштовхнув його до того смачного і водночас злощасного торта!  Сьогодні Господь Святий Дух через Апостола Павла нагадує нам про нашу власну відповідальність і про те зло, яке живе не поза нами, а безпосередньо в нашому тілі.

Апостол говорить нам про постійну боротьбу, яка буде відбуватися в нашому тілі аж до дня нашої фізичної смерті або ж до повернення Господа Христа у славі. Цю постійну боротьбу відчував і сам Апостол. Ось як він описує цю власну боротьбу в листі до християн у Римі (7:14-20): «Бо ми знаємо, що Закон духовний, а я тілесний, проданий під гріх. Бо що я виконую, не розумію; я бо чиню не те, що хочу, але що ненавиджу, те я роблю. А коли роблю те, чого я не хочу, то згоджуюсь із Законом, що він добрий, а тому вже не я це виконую, але гріх, що живе в мені. Знаю-бо, що не живе в мені, цебто в тілі моїм, добре; бо бажання лежить у мені, але щоб виконати добре, того не знаходжу. Бо не роблю я доброго, що хочу, але зле, чого не хочу, це чиню. Коли ж я роблю те, чого не хочу, то вже не я це виконую, але гріх, що живе в мені».

Апостол Павло сьогодні підсумовує наш стан такими словами: «тіло бажає противного Духові, а Дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете». Ви, напевно, у власному житті потрапляли в таку ситуацію, що мимоволі робили те, що хоче ваша плоть і лише дещо згодом розуміли, що скоїли гріх. Так буває через те, що наше тіло, наче невиліковною хворобою заражене гріхом.  І це – не тільки наше тіло, але такими є тіла всіх людей. Не було, немає і не буде на світі людини, народженої від людських батьків, без гріха. Тіло заражене гріхом і хоче робити те, що дуже добре вміє – грішити.

            Наш любий Апостол сьогодні нагадає нам про гріхи – вчинки тіла. «Учинки тіла явні»,  – каже він, «то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослуження, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, завидки, п'янство, гулянки й подібне до цього».

Господь Святий Дух починає з трьох дуже поширених гріхів: перелюбу, нечистості і розпусти. Якщо інші гріхи часто кояться всупереч волі іншої людини, то в гріхах проти Шостої Заповіді участь обоє людей зазвичай беруть добровільно. Оскільки, нібито не чиниться насильство щодо ближнього, то виникає дуже небезпечна ілюзія, що все гаразд, ніхто не ображений, нікому не завдано болю, а отже й гріха немає, а якщо навіть є, то він – мізерний і не вартий жодної уваги. Але реальність з Божого погляду – зовсім інша. Гріх коїться. Жахливий гріх коїться проти другої половини в шлюбі, яку зраджують.  Але якщо навіть такої половини немає, то не менший гріх коїться проти святого Господа Бога.

Ідолослуження і чари теж, на перший погляд, не дуже помітні гріхи. Бо хто знає про те, коли хтось звертався, наприклад, до ворожки або радився з астрологами, читаючи їхні гороскопи. Втім це – дуже тяжкі гріхи проти перших трьох Заповідей. І ці гріхи – учинки тіла.

Решта гріхів – досить помітні. Це – ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі та завидки. Ці вчинки тіла нападають безпосередньо на нашого ближнього. Це – гріхи про цілої Другої Скрижалі і хоча вони не застосовують рук до людей довкола нас, вони руйнують життя і здоров’я наших ближніх, і часто завдають непоправної шкоди репутації невинних людей.

Пянство, гулянки й подібне до цього можуть бути найвиднішими гріхами. Адже там, де пянство і гулянки – там дуже багато галасу і шуму, при чому – галасу й шуму часто дуже веселого.  Але яка радість з того, коли руйнується здоровя, коли плоть розпалюється до непотрібної балачки або перелюбу, коли марнуються кошти, які можна витратити на добрі справи?  Господь називає ці вчинки тіла гріхом і застерігає: «Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!»

Вони можуть бути охрищеними і навіть бувати в церкві. Але коли вони такі вчинки свідомо роблять, то виявляють власне невірство і відкидають Святого Духа, грішать проти Нього.  Адже Господь Святий Дух закликає нас розкаятися у наших гріхах і шукати притулку в Сина Божого, Який не вчинив жодного гріха, а прийшов, аби нас спасти. Ісус Христос приніс у жертву Самого Себе, аби ми були прощені. Ісус воскрес із мертвих, аби ви вірою в Нього були виправдані і називалися дітьми Божими, і ходили за Духом, а не за тілом.

І це – зовсім інше життя. Ви, любі брати і сестри, що каєтеся у ваших гріхах – прощені.  Ви – діти Божі. Вам належить вічне життя у Царстві Небесному.  Вас Ісус воскресить у час Свого славетного повернення. Але поки-що ми ходимо у цьому світі і будемо ходити, жити або до часу нашої фізичної смерті або до повернення Христа у славі. Проте хода наша інша – за Духом.

            Всі люди можуть ходити за тілом.  Власне кажучи, всі люди ходять за тілом. Але ходити за Духом можуть лише ті, кому даний Святий Дух, тобто віруючі в Христа – ви, члени парафії Воскресіння. Аби робити вчинки тіла, які засуджують людей до вічних мук у аду, особливого вміння не потрібно. Такі – вчинки природні для грішних людей.

            А ось вчинки, які далі перераховує Апостол, вони є плодами Духа.  У вас, любі брати і сестри, що віруєте в Христа, живе Господь Святий Дух, Третя Особа Святої Трійці. В одному з листів до коринтян Апостол Павло пише: «Хіба ви не знаєте, що ваше тіло то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої?» (1 Кор. 6:19). Ви – храм Духа Святого, любі брати і сестри.

Господь Святий Дух діє безпосередньо у вашому житті.  Це у вашому безпосередні єстві Він приносить ці чудесні плоди: любов, радість і мир. Господь Святий Дух наповнює вас любовю, адже Бог вас любить і Бог любов Свою до вас доводить не лише усіма матеріальними благословеннями, які ви маєте в цьому світі, а насамперед – Ісусом Христом, Який настільки вас полюбив, що поклав за вас душу Свою, аби ви сьогодні могли втішатися прощенням Божим, а в майбутньому вічним життям у Царстві Небесному. Через це ваша душа повниться любов’ю. 

Так само як Святий Дух наповнює ваше єство радістю, що виспівує: «Благослови, душе моя Господа і вся істото моя – святе Ім’я Його» і радіє навіть у часи важких випробувань, знаючи, що ніхто і ніщо не зможе відділити від любові Божої і від вічної радості, яка чекає нас у Царстві Божому.  Так само як Святий Дух дає в наші душі мир – особливий мир, мир з Богом, мир який здобув для нас Божий Син на хресті і який Він зміцнює сьогодні, стаючи з нами одним, даючи нам спожити Його істинне тіло та скуштувати Його істинну кров у хлібі та вині Святого Причастя.

Господь Святий Дух у вас і через вас, любі брати і сестри, діє і в житті ваших ближніх, приносячи у вас інші чудесні плоди: довготерпіння, добрість і милосердя. У жорстокому світі, який наповнений війною, злобою і жорстокістю ці плоди – особливо яскраві та привабливі. І вони також – вкрай потрібні для цілого нашого народу, для його добра, для його добробуту, а особливо для його вічного спасіння. Ви – щасливі, маючи ці плоди, аби зароджувати ними не лише в своїй сімї та родині, але й у всьому нашому змученому війною та іншими стражданнями суспільстві. Зароджуючи цими плодами, ви – блаженні, як каже Господь: «Блаженні лагідні, бо землю вспадкують вони. Блаженні голодні та спрагнені правди, бо вони нагодовані будуть. Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть. Блаженні чисті серцем, бо вони будуть бачити Бога» (Мт. 5:6-8).

Господь Святий Дух у вас і через вас діє в житті цілого світу, приносячи решту плодів, про які сьогодні нас навчає Христів Апостол: віру, лагідність і здержливість. Віра – дар Святого Духа.  Віра – плід Святого Духа. І віра не будемо мовчазною, як написано: «бо серцем віруємо для праведности, а устами ісповідуємо для спасіння» (Рим. 10:10). Лагідність і стриманість, останні два плоди Святого Духа, про які нам сьогодні звіщає Апостол виявляються у нашій щоденній поведінці, приносячи свідчення про нашого люблячого Спасителя і про наш новий стан у якому ми відреклися від нашого грішного минулого, а ще в сучасному живемо майбутнім воскресінням і вічним життям у Божому Царстві.

Апостол каже нам сьогодні, що на таких Закону немає, тобто його немає на віруючих, на вас, любі брати і сестри. Ви, що ходите за Духом, що приносить у вас такі чудесні плоди, виявляєте, що ваше тіло з пожадливостями та похотями розпяте і ви не будете шукати виправдання своєму гріхові, як це інколи роблять маленькі діти, а будете в каятті ходити за Духом Божим, який живе у вас і водить вас Божими дорогами і зароджувати чудесними плодами на добро іншим людям і на славу Богові. Заради Христа. Амінь.


Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з духом вашим...! Амінь (Гал. 6:18).

Немає коментарів: