понеділок, 7 квітня 2008 р.

МАРІЯ - МАТИ БОЖА


Проголошення ангела є таким, як про нього зазначає Апостольський Символ віри: «Вірую в Ісуса Христа, зачатого від Святого Духа…» Інакше кажучи: «Я вірю, що Діва Марія зачала Сина, Який також є Божим Єдинородним Сином. Від Кого вона завагітніла? Там не було нікого, окрім неї. Вона сама, без чоловіка, і в зачатті не діяв ніхто інший, як Святий Дух».

«А Марія озвалась до Ангола: Як же станеться це, коли мужа не знаю?... І Ангол промовив у відповідь їй: Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий!»

Отже, Марія розпитувалася в Ангела, як це має статися… Ангел дуже лагідно каже їй, що вона в Бога ласку знайшла… Він приносить їй новину, що вона зачне і народить Сина, Який буде званий Сином Божим. Збентежено думає вона : «Я – бідна Попелюшка і я повинна стати матір’ю і народити Сина без зв’язку із чоловіком? Хто ж мені повірить, що я зачала сама? Вона також відчуває, що ця новина від ангела загрожує їй смертю. Вона також дивується, що буде, коли люди зауважать її вагітність і почнуть розпитуватися про неї, то як же тоді вона доведе, що в неї було зв’язку з чоловіком?

Правда полягає в тому, що якби Бог не розмістив особливого захисту над Марією, то її або спалили б або вкаменували б. За Законом Мойсеєвим, жінка яка вагітніла від невідомого чоловіка, мала бути спаленою або вкаменованою. Через те, що в цьому випадку не буде звичайного зачаття, то Марія боялася і питалася, що з нею буде.

Тож ангел підсумовує і каже Марії: «Якщо ти намагатимешся аналізувати з позицій розуму, то ти ніколи не зачнеш або, якщо зачнеш, то покаранням відповідно до Закону, буде смерть. Але великою відмінністю у твоєму випадку є те, що «Дух Святий злине на тебе».

Інакше кажучи, для тебе Нареченим є Дух Святий, відмінна сила Якого і діяння вчинять тебе вагітною «і Всевишнього сила обгорне тебе». Всемогутній Бог попіклується, щоб ні диявол, ані цілий світ не завдали тобі шкоди. Ти станеш матір’ю і народиш Сина, але лише Бог Всевишній і Святий Дух насправді розуміють, як це станеться. Тому хай про це піклується Бог. Коли все контролює Він, то хто може Йому протидіяти? Яка сила на землі може спинити Всемогутнього?

Тебе справді обгорне сила Всевишнього і вона перебуватиме довкола тебе, щоб диявол навіть не знав того, як ти стала матір’ю, і це чудо Боже буде сховане від цілого світу. Тебе визнають за Матір Дитини, але як ти стала матір’ю, ніхто не знатиме до об’явленого часу. Тож, не бійся, бо шкоди тобі завдано не буде.

«А Марія промовила: Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!» Того дня, в ту мить, коли Марія погодилася з тим, що сказав Ангел Гавриїл, був зачатий Христос. У ту годину, коли Марія промовила: «Нехай буде мені згідно з словом твоїм», вона зачала і стала Матір’ю Божою, а Христос тут став правдивим Богом і правдивим чоловіком у одній Особі. Хоча Він був крихітним зародком,в ту ж само мить Він – і Бог, і чоловік, в утробі Марії, немовля, а Марія – Мати Божа.

Мусульмани і юдеї насміхаються із цієї статті віри і вважають, що в них є всі підстави з неї глузувати. Ми би теж могли з цієї само причини над нею підсміюватися. Але як християни, ми повинні непохитно цієї статті триматися і ніколи від неї не відступатися. Бо від початків часу було провіщено, що Божий Син стане людиною і, що Його матір буде Дівою. У найпершому пророцтві, яке було дане Адамові і Єві незабаром по гріхопадінні (Буття 3:15), сказано: «І Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п'яту».

Бог не говорить про насіння чоловіка, а про насіння жінки. Тому матір’ю цього змієборця має бути Діва. Пізніше про це пророкували патріархи та пророки, аж допоки цілому світові про це не звістили улюблені апостоли.


Нас охрищено у цю віру і названо християнами, бо ми віруємо і сповідуємо, що це – правда. Тож зберігаймо цю віру непохитною. І якщо з плином часу, сектантські духи, заперечуватимуть її, рішуче її відстоюймо.
Мартін Лютер (З проповіді на Благовіщення 1532 р.)

Немає коментарів: