суботу, 6 листопада 2010 р.

Де Церква, а де єресь?

Коли ви побачите нечестиву єресь, яка є військом Антихриста і стоїть у святилищі Церкви, тоді хай ті, що в Юдеї, прямують у гори, — тобто ті, хто є християнами, хай прямують до Писань. Бо правдива Юдея – християнство, а гори – Писання апостолів і пророків, як написано: «Основи її – у святих горах».

 Але чому повинні всі християни цього віку прямувати до Писань? Бо в цей період, коли єресь заволодіє церквами, не може бути іншого доказу правдивого християнства, або іншого притулку для християн, які хочуть знати правду віри, крім Божественних Писань. Раніше ми багатьма способами показали, яка Церква є Христовою, а яка «поганською». Але нині для тих, хто хочуть знати, яка Церква є правдивою, немає іншого способу пізнати це, крім як через Писання.

 Чому? Тому що в єресі є все, що є й у Церкви. Як же тоді можна серед цього великого замішання, що виходить із подібності, дізнатися про те, де є правдива Церква Христова, крім як через Писання? Тож Господь, знаючи, що буде таке замішання в останні дні, наказує, щоб християни… які хочуть досягнути непохитності у правдивій вірі, шукали прихисток не в чомусь іншому, а в Писаннях. Інакше якщо вони дивитимуться на все інше, то будуть скривджені та загинуть, бо не знатимуть, яка Церква є правдивою, і через це впадуть у гидоту спустошення, яка стоїть у святилищі Церкви.

Мартін Хемніц,  З «Досліджень Тридентського Собору»
_

Немає коментарів: