вівторок, 11 січня 2011 р.

Новий календар УЛЦ

     Нашими парафіями зараз розповсюджується календар УЛЦ на 2011 рік.  Цьогорічний календар відрізняється від календарів попередніх років тим, що в нього Літургійним Комітетом нашої Церкви було додано чимало свят, які раніше в календарях не згадувалися. Наприклад, в календарі за лютий 2010 року згадується, окрім неділь, лише день пастиря і сповідника Тимофія (4 лютого) та Стрітення Господнє (15 лютого). В календарі 2011 року в лютому є згадки про святу Сарру (2 лютого), а 4 лютого згадується не лише святий Тимофій, але й Дітріх Бонгьофер, пастир-мученик. 7 лютого наша Церква згадуватиме день навернення св. апостола Павла, а 13 лютого ми дякуватимемо Богові за св. князя Костянтина Острозького. Всього в лютому замість 2 згадок, як у 2010 році, включено 13 споминів про різних святих Церкви та свят Господніх. Це ж стосується інших місяців.

     Ще однією особливістю цьогорічного календаря є наявність літургійних кольорів на всі пори церковного року.  Це полегшить працю тих братів і сестер у церквах, які прикрашають вівтарі. Як бачимо, такі зміни в нашому календарі, безумовно, дуже потрібні - вони ще раз підтверджують історичність нашої Церкви, її літургійний характер та вірність Писанню, яке каже: "Тож і ми, мавши навколо себе велику таку хмару свідків, скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами,  дивлячись на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри, що замість радости, яка була перед Ним, перетерпів хреста, не звертавши уваги на сором, і сів по правиці престолу Божого.  Тож подумайте про Того, хто перетерпів такий перекір проти Себе від грішних, щоб ви не знемоглись, і не впали на душах своїх" (Євреїв 12:1-3).

     Користуючись нагодою, хочу висловити особливу вдячність Фундації Лютеранська Спадщина та членам Літургійного Комітету Української Лютеранської Церкви, розробникам-календаря, зокрема: диякону Сергію Березіну, братові Олександрові Жакунові, пастирям Тарасові Коковському та Вадимові Зінченку, братові Миколі Данилову, братові Ігореві Рудзікові, який розробив дизайн календаря та надрукував його, а також дияконесі Анжелі Горпинчук, яка долучилася до видання цього календаря.

Немає коментарів: