четвер, 16 лютого 2012 р.

Христос не відокремлений від Свого тіла та крові

     Вкрай важливо навчати людей, що правдиве поклоніння і вшанування Христа і Його Таїнства не полягає в самих зовнішніх жестах або зовнішній службі, а також, що наш Господь Ісус Христос не запровадив цього превелебного Таїнства задля того, щоб на нього дивитися і поклонятися йому, а чи бути присутнім з тією метою, але запровадив Він це Таїнство для того, щоб ми брали в ньому участь, як про це кажуть слова Господа: "Прийміть, споживайте.  Пийте..." тощо.  Ці слова мають владу і несуть стільки ж користі, скільки й промовляють: "Це є тіло Моє; це є кров Моя.  Робіть це на спомин про Мене".  Через це Слово найважливіше - через його силу, із запровадження Господнього, там є правдиве тіло і кров Господні.
     Слово навчає нас про те, який ми маємо тут скарб, як повинні ми його використовувати і чому тут є Христос, аби в нас запалювалося правдиве кликання і духовне поклоніння.  І тут ми не кажемо, що не треба поклонятися нашому любому Господу Ісусові Христові в цьому Таїнстві, Який тут присутній або що не треба вшановувати це Таїнство у всякій честі та благочестивості.  Навпаки, оскільки є віра в ці божественні, всемогутні, правдиві слова, то все це з'являється саме собою, але не лише в зовнішніх жестах, але й внутрішньо і найперше, в серці, в духові та правді.
   Через це таке поклоніння Христові не скасовується таким чином, а радше підтверджується. Бо де Слово правильно бачать і правильно в нього вірують, там вшанування Таїнства відбувається саме по собі.  Бо хто лишень вірує, що там є Христові тіло та кров (а про це є багато свідчень, щоби в це вірувати, і вірувати в це необхідно), то не може той, безперечно, відмовляти в ушануванні тіла та крові Христа, без гріха. Бо я мушу сповідувати, що коли там є тіло та кров Христові, то там є Христос.  Його слова мене не обманюють, і Він не відокремлений від Свого тіла та Своєї крові.

Ґеорґ фон Ангальт, Зі Скарбниці щоденної молитви

Немає коментарів: