неділю, 17 лютого 2013 р.

Проповідь на 5-у неділю Богоявлення

                                      ЧЕСНА ГРА
                    (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
 
      Хіба ви не знаєте, що ті, хто на перегонах біжить, усі біжать, але нагороду приймає один? Біжіть так, щоб одержали ви! І кожен змагун від усього стримується; вони ж щоб тлінний прийняти вінок, але ми щоб нетлінний. Тож біжу я не так, немов на непевне, борюся не так, немов би повітря б'ючи.  Але вмертвляю й неволю я тіло своє, щоб, звіщаючи іншим, не стати самому негідним. Не хочу я, браття, щоб ви не знали, що під хмарою всі отці наші були, і всі перейшли через море, і всі охристилися в хмарі та в морі в Мойсея, і всі їли ту саму поживу духовну,  і пили всі той самий духовний напій, бо пили від духовної скелі, що йшла вслід за ними, а та скеля був Христос! Але їх багатьох не вподобав був Бог, бо понищив Він їх у пустині  (1 Коринтян 9:24-10:5).

Божій Церкві… посвяченим у Христі Ісусі, покликаним святим… благодать вам і мир від Бога Отця нашого й Господа Ісуса Христа!  (1 Кор. 1:2, 3). Амінь.

      Дорогі брати і сестри,  наприкінці серпня 2012 року світ облетіла новина про те, що прославленого велогонщика Ленса Армстронга позбавлено всіх титулів, з титулом семикратного переможця престижної велогонки «Тур де Франс» включно.  Його також було дискваліфіковано.  Довічно. Чому спортивні судді прийняли таке рішення щодо колись легендарного гонщика, який, за його-таки словами, навіть рак переміг завдяки своїй великій любові до велоспорту?  Причина полягає в порушенні правил.  Виявилося, що всі ці роки Ленс Армстронг використовував допінг, заборонені медичні препарати, які стимулюють працьовитість, додають снаги  - той, хто їх вживає має набагато кращі фізичні характеристики, зокрема силу та витривалість.  Таким чином спортсмен, який приймає допінг, може дуже легко перемогти своїх суперників, які змагаються винятково за правилами та отримати нагороду. Або ж багато нагород, як це було у випадку з Ленсом Армстронгом та з деякими іншими спортсменами з України включно.

Змагання у спорті мають відбуватися за правилами, бо так справедливо. Звісно ж не є виключенням жодна сфера людського життя. Де є люди, там має бути справедливість, а отже там мають бути правила.  Гріхові, який живе всередині нас, ці правила можуть дуже не подобатися, бо вони стають на заваді людському егоїзмові, досягненню грішних цілей. Але правила існують задля добра не лише цілого суспільства, але й нашого добра. Коли добрі правила порушуються, то страждає не лише якесь абстрактне суспільство, а страждають цілком конкретні люди, такі як ви і я. Правила потрібні в спорті, в політиці, в економіці, в сімї, і навіть у церкві, одним словом кругом, де ми хочемо мати справедливість і де ми її очікуємо побачити.

Майже всім людям відомий збірник правил Божих, які ми ще називаємо Десятьма Заповідями: «Нехай не буде в тебе інших богів переді Мною», «Не призивай Імені Господа Бога твого надаремно», «Пам’ятай день святий, щоб святити його», «Шануй свого батька і матір, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь Бог твій дає тобі», «Не вбивай», «Не чини перелюбу», «Не кради», «Не свідкуй неправдиво», і дві Заповіді: «Не пожадай».  Ці Заповіді дані для нашого добра – хто порушує їх, той відмовляється змагатися за правилами, які Бог дав для нашого суспільства і для цілого світу.

Ленс Армстронг впродовж дуже довгого часу зумів приховувати порушення правил спортивного світу, але вкінці він був викритий. Що ж до правил Божих, то не зважаючи на те як  порушення ми ретельно приховуємо або наскільки байдужими до таких порушень є довколишні, Суддя – Бог бачить усе і Він – небайдужий.  Якщо від Ленса Армстронга відібрали всі його титули і довічно дискваліфікували  і вкрили його ім’я ганьбою, то всі порушники правил Божих – Десяти Заповідей, не лише будуть вкриті ганьбою навіки, але й усіх, хто хоч раз у житті згрішив, стосується вирок Судді: «Заплата за гріх – смерть!» Вічна ганьба і вічні муки в аду чекають на кожного порушника Божих правил – Божих Десяти Заповідей.  «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить? Або що назамін дасть людина за душу свою?» – запитує Господь Ісус Христос (Мр. 8:36).

Сьогодні Апостол Павло порівнює наше життя зі спортивним змаганням. «Хіба ви не знаєте, що ті, хто на перегонах біжить, усі біжать, але нагороду приймає один? Біжіть так, щоб одержали ви!» - каже нам любий Апостол, а через нього до нас промовляє Господь Святий Дух.  Памятайте, що нагорода спортсменів – тлінна, бо медалі, кубки, гроші все це Останнього Дня скінчиться і в очах Божих не гратиме жодної ролі у кращому випадку, а в гіршому, якщо вони були здобуті проти правил, свідчитимуть проти власника.  Нетлінна ж нагорода залишиться навіки, бо ця нагорода – вічне життя.

«Отже якщо я виконаю Божі Заповіді, то буду мати вічне життя?» - спитаєтеся ви.  Звісно ж будете, якщо  виконаєте всі до однієї Божі Заповіді.  Проблема в тому, що ви вже винні в їхньому порушенні і заслужили на довічну дискваліфікацію – вічний осуд і пекло.  Як написано: «Свого часу між Господом Христом і багатим юнаком відбулася розмова саме про виконання Десяти Заповідей, внаслідок якої багатий пішов засмученим, бо зрозумів, що навіть йому не виконати Божого Закону.  «Як учні ж Його це зачули, здивувалися дуже й сказали: Хто ж тоді може спастися?» (Мт. 19:25).

Ось слова Христа, які є відповіддю на запитання про те, хто може спастися: «Поправді, поправді кажу Вам: Хто вірує в Мене, життя вічне той має» (Ів. 6:47).  Христос – єдиний, Хто виконав Закон, усі правила Божі, досконало. Будучи правдивим Богом і людиною в одній святій Особі, Він не потребував їх виконувати, бо правила потрібні для грішних заради їхнього таки добра. Але Син Божий виконав усі ці правила, весь Святий Божий Закон на нашому місці і замість нас. Він – єдиний з людей, які народилися, невинний у порушенні Божого Закону.  І будучи Сам вічним і святим Богом, Він все-таки приніс заплату за всі наші гріхи та провини, віддавши Себе Самого у жертву на хресті.  Для того, аби ми були виправданні від усіх наших провин, Ісус Христос воскрес на третій день.  Винятково через Нього і саме завдяки Йому Бог вас прощає і проголошує вас Своїми дітьми та спадкоємцями Царства Небесного.

Ось єдине правило для вічного життя – Ісус Христос. Лише в Христі є порятунок від суду Божого – Христос весь суд забирає на Себе.  Лише в Христі є порятунок від звинувачень диявола – Він всіх їх прибив на хресті і тепер ми можемо у Христі кепкувати: «Ну що ж дияволе, ти справді зібрав на мене велике досьє.  Але де ж це воно? Воно залишилося на Голгофі.  Бо Христос забрав усі мої гріхи на Себе.  Тож досьє твоє – на Христа, а не на мене.  Моє правило – Ісус Христос і доки я вірую в Нього я нічого не порушую».  

Любі віруючі, наш Спаситель Христос каже: «Оце ж воля Мого Отця, щоб усякий, хто Сина бачить та вірує в Нього, мав вічне життя, і того воскрешу Я останнього дня» (Ів. 6:40). Ця воля Божа була і для ізраїльтян, що виходили з єгипетської неволі.  Минулої неділі ми згадували про те, як хмара стала абсолютною темрявою для єгипетського війська, переслідників Церкви і як та хмара стала ясним світлом для ізраїльтян, які готувалися ступати на суходіл, створений для них Богом посеред моря. Апостол Павло порівнює перехід ізраїльтян через Червоне море із Хрищенням.  У час мандрівки їм нічого не бракувало – Господь давав їм їжу і давав їм воду, і давав їм поживу духовну і духовний напій із духовної скелі, яка йшла вслід за ними, «а та скеля був Христос!» - вигукує Апостол Павло.

Якби не Христос, не було би обітниці Адамові та Єві, не було обітниці Авраамові, не було би виходу ізраїльтян із Єгипту, не було би порятунку від ворогів у морі і на суходолі, не було би прощення гріхів.  Але все це є, бо є Христос – непорушна Скеля, Який завжди поряд зі Своєю Церквою і навіть більше – на цій Скелі Церква побудована. І поки вона стоїть на ній, то їй нічого не загрожує.  Поки ми віруємо, що ми прощені і виправдані винятково заради Самого Христа, доти ми в безпеці і доти ми маємо вічне життя і на  нас чекає воскресіння до життя у Божому Царстві. Бо є єдине Правило вічного життя – Ісус Христос.  Є єдина непохитна Скеля вічного життя – Ісус Христос і кожен хто вірує в Христа і покладається лише на Нього, той вже виконав усі правила і той вже має вічне життя.  Той сьогодні горнеться до Христа у Святій Вечері, аби ще раз почути запевнення про любов Христову і про прощення гріхів, і про вічне життя.

А як же інші правила? Господь Святий Дух каже, що Бог не вподобав багатьох людей, які були вийшли з Єгипту і через це понищив їх у пустині.  Понищені в пустині – любителі власних правил. Головне правило – віра в Христа.  Ті, що не вірували в Нього, не ввійшли в Обіцяний Край.  Ті, що покладалися на власні діла, на власні сили, загинули в пустині. Так само і з Царством Божим.  Кожен, хто вірує в Христа, ввійде у Царство Боже і житиме вічно. Хто ж створює власні правила і надіється на власні діла, загине в пустині цього світу, аби палитися огнем в аду.  І не допоможуть йому ані прощі, ані добрі діла, ані заслуги святих та угодників.  Бо існує одне-єдине правило вічного життя – Ісус Христос.  Він дарує вам прощення гріхів.  Він дає кожному з вас вічне життя.  Він також дає вам Святого Духа, аби ви добре змагалися за вашу спасенну християнську віру. Свята Вечеря – в сотні разів діє ліпше на віруючого ніж допінг на корумпованого спортсмена.

У світі чимало людей роблять добро, намагаючись догодити іншим людям: коханим, дітям, начальникам, клієнтам та покупцям, аби їхній бізнес ішов гарно.  Хтось хитрує та обманює, аби здобути визнання цього ж самого світу, як це сталося у випадку зі славетним колись велогонщиком  Ленсом Армстронгом.

Але ви, любі віруючі, маєте іншу мотивацію.  Вам не потрібно хитрувати та обманювати.  Бог полюбив вас.  Бог любить вас і ви любите ваших ближніх. Заповіді Божі, які для інших людей є тягарем, для вас насправді – світильник.  Для всього світу Заповіді наче одне велике «НЕ!» Не роби, не торкайся, не їж.  Але для вас, улюблених Божих це підказка про те, як виявляти свою любов до Христа, як жити, прославляючи Бога.  Як надіятися на Нього усім своїм серцем, як уповати на Бога і кликати до Нього і в радості, і в горі, як радо слухати та вивчати Боже Слово, як шанувати правдиву проповідь.  Як слухатися і шанувати батьків і всіх старших, як вести чисте та пристойне сімейне життя,  як вірно любити та шанувати свою дружину або чоловіка.  Як піклуватися про фізичні потреби наших ближніх та як сприяти тому, аби їхній стан і бізнес поліпшувалися та розвивалися.  Як говорити добре про наших ближніх та сприймати їхні слова і вчинки в якомога ліпший спосіб.  Як спонукати людей зберігати вірність один одному та ставати в пригоді нашим ближнім у всяких їхніх добрих справах.

Цьому навчають нас Божі Заповіді, які ми виконуємо лише перебуваючи у Христі і задля того, аби більше людей могли пізнати нашого любого Спаса, ми готові відмовитися від багато чого дозволеного нам або як каже Апостол Павло, готові вмертвлювати та неволити в служінні іншим наші тіла, аби через нас прославлявся Бог, Який нас любить і дає нам вінці, нагороди нев’янучі і наші ноги ставить міцно на Скелі, на Христові.  В Його святе Імя.  Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса нехай буде з вами! (1 Кор. 16:23).

Немає коментарів: