пʼятницю, 1 лютого 2013 р.

Вино для Святого Причастя - розчарування

Після сьогоднішньої приватної сповіді та Святого Причастя зауважив, що в мене закінчується вино для Святого Причастя. Зазвичай я використовую кагор.  Колись читав гарну легенду, що Імператор Росії дав доручення виноробам розробити особливе вино для Святого Причастя - солодке на смак, аби його не випльовували немовлята  (яких у Православ'ї причащають). А недавно на одному з форумів прочитав, що насправді колишні десертні радянські вина (а кагор належить саме до таких) кріпляться етиловим спиртом (тим самим з якого виробляють горілку), а не виноградним спиртом, який додають до відповідних вин винороби в Європі. Сьогодні в магазині вирішив перевірити, чи це правда.  Справді, українські та молдовські вина мають в собі спирт етиловий ректифікований.  Здається, що кагор використовується для Причастя в більшості українських традиційних церков.  Отже, для Святого Причастя ми використовуємо не чистий плід виноградної лози, а суміш вина та зернового (горілчаного) спирту.   Є над чим замислитися, а особливо попрацювати українським і всім пост-радянським виноробам.  Здається, що в напівсолодкі вина горілчаного спирту в Україні не додають.

Немає коментарів: