понеділок, 28 грудня 2015 р.

Паломництва і канонізації святих

      Але що нині говорити? Кожен єпископ думає лише про те, як він може у власній дієцезії заснувати таке місце паломництва та його утримувати. Він взагалі не переймається тим, аби люди правильно вірували та жили. Правила точно такі як люди. Сліпі ведуть сліпих (Луки 6:39). Власне кажучи там, де не приживаються паломництва, там беруться за канонізацію святих – не вшановувати святих, які будуть достатньо вшановані і без канонізації, а притягувати натовпи і приносити гроші. В цьому місці руку допомоги простягають Папа і єпископи. Для цього завжди є гроші. Але ніхто не переймається тим, що заповів Бог. Ніхто за цим не женеться, ніхто на це грошей не має. Які ж ми сліпі!  Ми не лише даємо дияволу вільно чинити його зло, але й навіть зміцнюємо та помножуємо його зло. Я би радше любих святих залишив у спокої і не зводив би на манівці простих людей! Який дух дав владу Папі канонізувати святих? Хто каже йому про те, чи святі вони чи ні? Хіба вже не достатньо гріхів на землі без того, щоб спокушати Бога, не втручатися в Його суд і не встановлювати любих святих як приманку для отримування грошей?
Раджу, аби святі канонізувалися самі. Справді, канонізувати їх повинен Сам Бог. А кожна людина хай залишається у своїй рідній парафії – там вона знайде більше ніж у всіх святинях... У вашій рідній парафії ви знайдете Хрищення, Таїнство, проповідування і вашого ближнього, і все це – більше ніж усі святі на небесах, бо всі вони стали святими Божим Словом і Таїнством.
Допоки ми такі чудесні речі цінуємо так мало, Бог справедливий Своєму гнівному суді,    дозволяючи дияволові зводити нас куди він лише хоче, проводити паломництва, засновувати   церкви і каплиці, канонізувати святих і робити всякі інші діла дурнів, аби ми могли відходити  від істинної віри у нововинайдену та неправильну віру. Ось що диявол робив у стародавні  часи із народом Ізраїлю, коли він відводив їх від храму в Єрусалимі до безлічі інших місць.    Втім робив він все це в Імя Бога і вдаючи святість. Проти цього проповідували всі пророки і,  так роблячи, вони стали мучениками. Але сьогодні проти  цього ніхто не проповідує. Якби  хтось проти всього цього проповідував, то напевно би єпископ, Папа, священик і ченець його  би теж замучили.

Мартін Лютер, До християнської шляхти німецької нації про покращення християнського стану

Немає коментарів: