середу, 16 січня 2019 р.

Не торкайся своїми ділами гріха, смерті та пекла


Чоловік має жити, говорити, діяти, страждати і помирати задля добра його дружини і дитини, дружина – задля її чоловіка, діти – задля їхніх батьків, слуги – задля їхніх панів, пани – задля їхніх слуг, уряд – задля його підданих, піддані – задля їхнього уряду, кожен   –задля свого співвітчизника і навіть за своїх ворогів так, що всякий є рукою, устами, оком, ногою і навіть серцем та розумом іншого. Це істинне християнське і добре діло, яке можна і слід робити весь час, повсюди, до всіх людей…
Тепер ти знаєш, чим є добрі діла. Думай про них і дій відповідно. А щодо гріха, смерті і пекла, то пильнуй, аби ти їх не збільшував, бо тут нічого вдіяти не можеш, твої добрі діла тут нічим не допоможуть, тут має трудитися хтось інший. Такі діла належать Самому Христові і ти маєш з тим змиритись, що Той, Хтой йде – Цар Сіону, і що лише Він є справедливий Спаситель. У Ньому і через Нього ти зітреш гріх і смерть через віру. Тож, якщо хтось навчає тебе стирати твій власний гріх твоїми таки ділами, такого остерігайся.
Своїми ділами гріха, смерті і пекла торкатися ми не повинні, але ми повинні спрямовувати їх від нас до Спасителя, до Царя Сіону, Який їде на віслюкові. Він знає, як ставитись до гріха, смерті і пекла і Він зітре гріх, здолає смерть і підкорить пекло.
Мартін Лютер, з проповідей

Немає коментарів: