неділю, 27 березня 2011 р.

Проповідь на 3-ю неділю Великого посту

                                  НАША ХМАРА Й СКЕЛЯ
                    
                      (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

Не хочу я, браття, щоб ви не знали, що під хмарою всі отці наші були, і всі перейшли через море, і всі охристилися в хмарі та в морі в Мойсея, і всі їли ту саму поживу духовну, і пили всі той самий духовний напій, бо пили від духовної скелі, що йшла вслід за ними, а та скеля був Христос! Але їх багатьох не вподобав був Бог, бо понищив Він їх у пустині.
А це були приклади нам, щоб ми пожадливі на зле не були, як були пожадливі й вони. Не будьте також ідолянами, як деякі з них, як написано: Люди сіли, щоб їсти та пити, і встали, щоб грати. Не станьмо чинити блуду, як деякі з них блудодіяли, і полягло їх одного дня двадцять три тисячі. Ані не випробовуймо Христа, як деякі з них випробовували, та й від зміїв загинули. Ані не нарікайте, як деякі з них нарікали, і загинули від погубителя.
Усе це трапилось з ними, як приклади, а написане нам на науку, бо за нашого часу кінець віку прийшов. Тому-то, хто думає, ніби стоїть він, нехай стережеться, щоб не впасти! Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її (1 Коринтян 10:1-13).

Божій Церкві… посвяченим у Христі Ісусі, покликаним святим, зо всіма, що на всякому місці прикликають Ім'я Господа нашого Ісуса Христа, їхнього і нашого, благодать вам і мир від Бога Отця нашого й Господа Ісуса Христа! (1 Кор. 1:2, 3) Амінь.

Дорогі брати і сестри, десь за два три кілометри до найбільшого в світі Ніагарського водоспаду, річка дуже розширюється і нагадує озеро. Люди на човнах розслаблюються і насолоджуються спокійною течією річки.  Здається, що їм нічого не загрожує. Але майже непомітно річка наближується до схилу і течія раптово стає настільки сильною, що не потрапити у сам водоспад вже неможливо.  Від безпеки до смертельної небезпеки – кілька сантиметрів або ж митей.  Так само і світі моральному – лише невеличка риска відділяє служіння Христові від служіння плоті.  Дуже легко бути занесеним у діла плоті, а от як звідти вибратися?

Сьогоднішній наш Біблійний текст даючи нам яскраві приклади з життя Старозаповітної Церкви, застерігає нас, аби ми не були знесені течією цього світу, плоті та диявола у жахливий гріхопад, з якого вибратися неушкодженим неможливо. Перший приклад, який нам наводить нам Господь Святий Дух – величезне падіння народу, якому щойно було подаровано чудесне визволення від рабства.  В Єгипті із євреїв відбувалося відверте знущання. Вони були рабами, від яких вимагалося лише одне – підневільна праця в жахливих умовах задля неймовірного збагачення і прославлення панівної верстви єгиптян.  Пам’ятаєте, як ізраїльтяни були визволені? Господь послав Свого пророка, Мойсея і виявив Свою силу через десять кар на нечестивий Єгипет, останньою з яких була смерть кожного перворідного в невіруючих сім’ях. А потім був  вихід на пустиню, втеча від єгипетської армії і перехід Червоного моря по сухому ізраїльтянами, та загибель у Червоному морі їхніх переслідників.

А хто ж ішов перед Божим народом?  Хто здійснював чудеса? Кому повинні вони дякувати за свободу, за чудесний порятунок.  Мойсея вже майже місяць немає і євреї з Аароном на чолі знаходять кому подякувати – вони виготовляють золоте теля і поклоняються йому.  Їх що теля виводило з Єгипту?Хіба теля захищало, розкривало море перед ними і закрило води на їхніх ворогів? Чому ж вони поклоняються теляті, ідолові, який вони виготовили своїми руками? А чому люди поклоняються іконам і статуям, мощам, реліквіям, святим?  Диявол засліплює людські і без того грішні очі і змушує їх перше чинити блуд духовний, а потім і плотський. Коли Мойсей зійшов з гори, три тисячі ідолян загинули від меча і Господь навів на них пошесть. Апостол до нас каже: «Не будьте ідолянами!»

Далі він наводить ще один приклад: «Не станьмо чинити блуду, як деякі з них блудодіяли, і полягло їх одного дня двадцять три тисячі».  Відступництво від Бога та статева розпуста завжди йшли плі-о-пліч. Ізраїльтяни, що чинили блуд із моавськими повіями, перше відступилися від Бога. Блуд і відступництво ідуть поряд.  Господь Святий Дух повідомляє нам, за один день було за цей гріх знищено двадцять три тисячі людей. Апостол Павло застерігає усіх, хто думає, що перелюб, розпуста – якийсь легкий гріх. Він каже: «Утікайте від розпусти. Усякий бо гріх, що його чинить людина, є поза тілом. А хто чинить розпусту, той грішить проти власного тіла» (1 Кор. 6:18). Чиниш розпусту – твоє тіло буде покаране.

А коли народу набридла манна, то люди почали нарікати на Христа і на їжу, яку Він давав Своєму народові. В Книзі Чисел (21:6) написано, що Господь зробив з цим невдячним народом:  «І послав Господь на той народ зміїв сарафів, і вони кусали народ. І померло багато народу з Ізраїля».  Апостол Павло каже: «Не випробовуймо Христа!», а в іншому місці він навчає нас: «А як маємо поживу та одяг, то ми задоволені будьмо з того» (1 Тим. 6:8).

І останнє застереження полягає в тому, аби ми не сумнівалися в тому, що наша кінцева мета – Царство Небесне і, що воно дається нам Богом.  Апостол Павло каже в сьогоднішньому тексті: «Ані не нарікайте, як деякі з них нарікали, і загинули від погубителя».  Ізраїльтяни злякалися іти в Обіцяний Край, бо десятеро розвідників із дванадцяти, які повернулися з Ханаану, налякали їх могутніми тамтешніми людьми, укріпленими містами і всіма іншими страхами.  Насправді ж вони з немічних зробили бога,  а Бога перетворили на якусь немічну істоту. Тих десятьох боягузів, що вернулися з розвідки, ударила пошесть, загинуло багато людей, а всі зі старшого покоління, окрім Калева та Ісуса Навина, які довіряли всьому, що казав Господь, померли впродовж 40-річного блукання пустелею. А ще ж є муки вічні в невгасимому вогні аду!

Дорогі брати і сестри, огляньтеся на своє минуле життя і покайтеся.  Бо це вас стосуються докори із сьогоднішнього Слова, а також погрози та покарання усім, хто щиро не покається. А ще з розкаяним серцем киньтеся геть від ворожого війська світу та демонських полчищ, які за вами женуться.  Щодня кидайтеся в море, розділене перед вами, увійдіть у хмару, яка оберігає Божий Народ – Церкву і яка ще називається в Писанні Хрищенням і хай Господь топить там вашого старого Адама та вашу стару Єву і зімкне над ними могутні води, які стають могутніми через поєднання з ними Божого Слова. І хай з води щодня Господь підносить нову людину, людину, зодягнену в праведність Христову, яка житиме в Божому Царстві вічно.

І хай не лякають вас ворожа твердиня і могутні велетні.  Ви знаєте їхні імена – гріх, смерть і диявол.  Бо вони всі вже здолані.  І здолали їх не ми, а Христос.  Усе для нашого добра робить Він, наш Спаситель і вічний Божий Син.  Писання каже, що це Христос діяв могутньою рукою у Єгипті. Це Христос учинив морські води порятунком для Божих людей і смертельною пасткою для ворогів Божого народу. Це Христос у хмарі вів народ пустелею до Обіцяного Краю вдень, а вночі Христос ставав вогняним стовпом, оберігаючи спокійний відпочинок мандрівників до краю, що тече молоком і медом. Це Христос давав їм перемогу за перемогою, і це Христос повалив стіни Єрихону та віддавав віруючим їхніх у руку.

Той Самий Христос, Хмара і Вогонь, Воїн і Цілитель став людиною, коли настало виповнення часу і вийшов на герць проти  найбільшої нашої проблеми – гріха, проти найсильнішого нашого ворога – смерті, проти найзапеклішого і найлукавішого супротивника – диявола, які з усіх сторін нас обступили, щоби ми не могли і кроку ступити до нашого Обіцяного Краю – Небесної Вітчизни – Царства Божого.

Усі ваші гріхи, усі ваші проблеми Ісус забрав на Себе і поніс їх на Голгофський хрест.  Коли хтось коїть гріх, то ми кажемо, що людина бере його на душу.  А тут не один гріх, і не мільйон, і не мільярд, а всі гріхи світу – усі наші гріхи й провини.  Якби Ісус був просто людиною з Назарету, Він цього не витримав би.  Але Він ще й правдивий Бог. Взяти всі до одного гріхи, занести їх на Голгофу і обмити їх Своєю святою кров’ю міг лише Богочоловік – Христос.  І Він це зробив. Він зробив це, бо так нас полюбив. Він помер за гріхи кожного з вас, бо Він так сильно вас любить.

 Коли ви дивитеся на хреста, памятаймо, що Син Божий має до вас особливу любов, любов жертовну.  І памятайте, що Його хресне діло обмежень у часі немає.  Бо це вас, християн ХХІ століття, стосуються слова апостола Івана: «Діточки мої, це пишу я до вас, щоб ви не грішили! А коли хто згрішить, то маємо Заступника перед Отцем, Ісуса Христа, Праведного… Кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха» (1 Ів.2:1; 1:7).  Ісус помер за вас на Голгофі. Ваші гріхи прощені.  Найважливіша перепона до Обіцяного Краю – Царства Небесного знята з вас Христом.

Але є ще смерть. Про неї повідомляють нам щоденні новини.  Японія – смерті від гігантського землетрусу, а тепер ще й радіації.  Лівія – смерті від громадянської війни. Смерть широко розмахує косою від одного кінця світу до іншого. Її коса дістала й нашого Спасителя, Ісуса Христа – там, на Голгофі.  Але на третій день на неї налетів величезний камінь з порожнього гробу нашого Спасителя – і та коса назавжди затупилася. Бо Христос воскрес і навіть тимчасова смерть не може відділити більше нас від Нього, Живого Сина Божого та Сина Людського. Навіть якщо розірветься та тоненька струнка, що з’єднує наше грішне тіло з душею, що покладається на Христа розп’ятого і воскреслого, ми все-одно будемо з Господом.  Апостол Павло пише в Посланні до римлян (8:38, 39): «Я пересвідчився, що смерть не зможе відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім!» 

Бо Христос помер і воскрес, і тепер царює з Отцем на небесах.  А це означає, що з Ним будете й ви усі, хто вірує в Нього.  Це означає, що Останнього Дня воскреснете ви всі, що сьогодні горнеться до Нього, і не звертаєте уваги на брудні нашіптування нашого лукавого супротивника, диявола.  Від часу воскресіння Христа він дуже зголоднів. 

Апостол Петро застерігає: «Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш супротивник диявол ходить, рикаючи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петр. 5:8).  Хай рикає – ви йому не по зубах. Чому, бо ви з Христом, ви у Христі, а Христос – у вас. Але апостол недарма каже «Пильнуйте!»  Бо щойно ви відійдете від Христа, щойно ви відштовхнетеся від Христа, щойно ви викинете Христа із себе, як той голодний хижак, розлючений диявол запустить у вас свої отруйні пазурі та перекусить вам хребта.  Тому пильнуйте, будьте з Христом у Його Слові, а Його тіло й кров хай будуть у кожному з вас щонеділі, або в будь-який інший день – лишень забажайте і, покликаний Христом пастир, дасть вам поживу правдивих тіла та крові нашого розп’ятого і воскреслого Христа Господа у хлібі та вині Святої Вечері.

Наш сьогоднішній текст для проповіді закінчується словами: «Вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її». Памятайте про ці слова – вірний Бог. Він знає добре ваші сили.  І Він завжди прийде на допомогу Своїм вірним дітям. Просто надійтеся на Нього. Не сідайте на човна і не летіть, надіючись на везіння у ніби-то тихі води грішного світу.  А будьте в хмарі-Христі, будьте на Скелі – Христі, бо Він – вірний, надійний і люблячий!  Прийди, Господи Ісусе!  Амінь.

     Благодать Господа нашого Ісуса нехай буде з вами! (1 Кор. 16:23)

Немає коментарів: