вівторок, 4 грудня 2012 р.

День Останнього Суду - День бажаний і щасливий


Це привітання справді заслуговувало би на вдячність, якби воно промовляло: «Ось, Я, твій Спаситель, іду, аби скасувати суд». Але ж світ на це відповідає: «Хай за таке послання нагороду дасть тобі диявол із його вогнем пекельним!» Так Спаситель приходить до Єрусалиму, відвідує і вітає це місто. Але у відповідь на Його привітання, Його розпинають і вбивають.  Ось справжня вдячність за приязне привітання та щирий поцілунок!  А якби Христос проповідував сьогодні, то світ зробив би Йому те саме, що робить нам. Таким чином Христос тут проголошує: «Вони вже засуджені, бо відмовляються визнавати свої гріхи та бути визволеними від гніву та божественного суду».
Ось що Христос має тут на увазі, кажучи: «Ось суд, що світло прийшло на світ».  Він наче каже: «У ваші серця сяє велике та яскраве світло і промовляє: «Не бійтеся гніву Божого, бо Бог до вас благодатний». Навіть якщо вас мучать і утискують ваші гріхи та сумління і ви стоїте в благоговінні перед Божим судом, мусите зрозуміти, що все змінилося і, що суд той скасовано. Замість затаювання страху перед Останнім Судом, ви повинні його прагнути та сподіватися, бо він не означає для вас суду взагалі, а ваше визволення».  В той час ми будемо визволені від останнього ворога, смерті (1 Кор. 15:26); наші тіла воскреснуть з гробу. Диявол, смерть і хробаки щезнуть і припиниться Божа немилість. Цей суд витягне вас із гробу і визволить вас від усякого зла. Тому День Суду буде для вас часом радості набагато більшим ніж для нареченої день її весілля, бо цей жахливий День змінився для вас на День бажаний і щасливий. Отже, якщо ви віруєте, то все – добре. Та ті, що люблять темряву більше від світла, відчують протилежне. Вони живуть, маючи жах до Останнього Дня. Для віруючого ж думка про цей День – втішлива, оскільки осуд і жахливий суд минулися.

Мартін Лютер, З проповіді на Євангеліє від Св. Івана

Немає коментарів: