середу, 4 вересня 2013 р.

Не допускати звідників

     В нашому вченні та вчинках ми мусимо наполягати, щоби Христос залишався єдиним Нареченим. Та якщо я не буду вважати Христа за Нареченого і втримуватися від того, аби щось робити, віруючи, що то – гріх, навіть якщо Христос гріхом те не проголошував, то на ложі нареченої я дозволяю лежати звідникові. Той сум, який я відчуваю, коли бачу, як християн дурять і обманюють назвами «церква», «гріх» і «Боже Слово» мусить бути пропорційним до любові, яку я маю до Христа. Ви мусите говорити: «Незважаючи на твої дари та стукання, на лестощі твої та любовні слова, я не впущу тебе, допоки ти не будеш нести Христа й Божого Слова.  Ти не повинен відбирати від мене володіння нареченої».   Тому чим наполегливішими вони стають зі своїми вимогами, тим більший ми повинні чинити їм опір. Побожна наречена захищає чистоту свого шлюбу так ревно, що вона радше помре, аніж піддасться звідникові.  Якщо Христос не залишається єдиним Нареченим, то ми неминуче станемо блудницями. 
     Наразі князі та єпископи змушують нас, аби ми приймали їхню проституцію. Інші кажуть, що ми повинні приймати закони та будь-що із винайденого отцями, а також, що необхідно дотримуватися традицій церкви. Втім, говоріть собі, що хочете – факт залишається фактом – це не слова Господа Христа і через це їх треба передати полумю. Члени третьої групи натягують маски так наче їхня доктрина – Сам Христос. І це справді створює для нас проблеми, бо вони настільки добре імітують Христа, що я думаю, що то – Він. Але то – не Він. Візьміть, наприклад, їхні проповіді, де такі духи настільки прикрашаються Іменем Христовим, що важко й сказати, чи вони цитують канонічний закон, а чи Слово Боже. Та вірна наречена впізнає голос її нареченого і навіть, якщо мова подібна до його мови, обман вона швидко розпізнає. «Голос – голос Яковів» (1 М. 27:22).  
     Якщо ви не маєте Самого Христа, Який христить, а лише отців і Собори, то вони обмануть вас, перекручуючи слова, як собі хочуть. Весь час ваша відповідь мусить бути така: «Наречена належить лише Христові, не тиранам, не Папі, ані тим, що закрадаються під маскою Нареченого. Ми – лише друзі та слуги. Адам і Єва – друзі Нареченого. Ной, Авраам і Давид – не Наречений, а тим більше не є Нареченим Августин, усі єпископи та отці. Ні, єдиний Наречений – Ісус Христос, Син Божий та Діви Марії».  Допоки немає слова Того Мужа, ви повинні говорити: «Не чую тебе.  Говорити тут має право лише Христос».

Мартін Лютер, З проповіді на Євангеліє від Св. Івана 

Немає коментарів: