неділю, 27 квітня 2014 р.

Проповідь на 2-у неділю Великодня

                                  ПЕРЕМОЖЦІ
                    (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ. А оце перемога, що світ перемогла, віра наша.  А хто світ перемагає, як не той, хто вірує, що Ісус то Син Божий? То Той, що прийшов був водою та кров'ю, Ісус Христос. І не тільки водою, а водою та кров'ю. І Дух свідчить, бо Дух то правда. Бо троє свідкують на небі: Отець, Слово й Святий Дух, і ці Троє Одно. І троє свідкують на землі: дух, і вода, і кров, і троє в одно. Коли ми приймаємо свідчення людське, то свідчення Боже вартніше, бо це свідчення Бога, яким свідчив про Сина Свого.  Хто вірує в Божого Сина, той свідчення має в собі. Хто не вірує Богові, той учинив Його неправдомовцем, бо не вірив у свідчення, яким Бог свідчив про Сина Свого (1-е Соборне послання Св. Апостола Івана 5:4-10).

Христос воскрес!  Воістину воскрес!

Дорогі брати і сестри, місяць тому, як стверджує наш уряд, наша армія, у випадку атаки військ Російської Федерації, не змогла би надати ефективної відсічі ворогові. Сьогодні ж, як стверджують наші урядовці, країна змогла мобілізуватися, укріпити кордони і підтягнути до кордону достатню кількість військових та відповідної техніки,  аби дати необхідну відсіч російському агресорові.  Наші громадяни теж не залишаються осторонь, а в різний спосіб намагаються допомогти своїм воїнам-захисникам, хто продуктами, хто речами, а хто навіть військовою технікою, як-от один бізнесмен із Донецької області, який подарував прикордонникам два бронетранспортери. Та й кожному з вас відомий, напевно, номер 565, набравши який зі свого мобільного телефону, ви зможете відправити 5 гривень на потреби Збройних Сил України. Для перемоги у війні потрібні могутня, добре оснащена, добре підготовлена армія.

Сьогодні улюблений учень Господа, Апостол Іван, теж говорить про перемогу. Але перемога ця особлива.  Ця перемога – перемога над світом. Світ перемогти набагато важче ніж велику ворожу армію. Бо врешті-решт, коли є достатньо зброї, коли зброя сучасна і потужна, коли є добре підготовлені воїни, які люблять свою країну, то перемога – не така вже й складна справа.  Але у війні зі світом – все набагато складніше. Бо світ – це, власне кажучи, не люди, а те, що людей утримує у неволі.

Св. Павло дає нам визначення цього світу, проти якого ми ведемо боротьбу. Він пише в листі до ефесян (6:12): «Ми не маємо боротьби проти крови та тіла (тобто, проти людей), але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби». Ця війна – вкрай складна і, якщо ми ведемо її в будь-якому людському товаристві, навіть найбільш мужніх і геніальних людей, ми приречені до поразки, бо диявол і його армія – набагато могутніші, розумніші, хитріші та підступніші.  Гріх, який живе всередині нас – наче ті терористи у Словянську, які слухаються голосу Москви і виконують усе на її замовлення. Так і гріх радий виконувати замовлення диявола та його бісів.  Тож ми, наче маємо всередині терориста - гріх і перемогти у війні зі світом не можемо – не маємо для цього сил. І жодна зброя тут не допоможе. І номер 565 грошей на зброю проти гріха не назбирає.

Проте наш любий Апостол сьогодні нас вельми утішає і підбадьорює. Він каже, що перемога над світом – можлива і то не просто можлива, а вже належить тим, хто народився від Бога. Він так і пише: «Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ». Багато людей народжуються щодня на світ. Але від Бога народжуються лише ті, хто народжується від води і Духа: тобто ті, що стають віруючими через воду Хрищення і Слово.  Писання каже нам, що той народився від Бога, хто вірує в Христа. Отже, кожен віруючий в Христа перемагає світ і є переможцем над світом.

Але як ми перемагаємо світ? Що в нас є такого, аби подолати цю, в іншому випадку, лукаву, жорстоку і непереможну силу? Апостол Христів дає відповідь: «А оце перемога, що світ перемогла, – віра наша». Не діла, не наші якісь подвиги, а віра. Не віра з ділами, а віра – сама віра. Втім, у світі є дуже багато віруючих людей.  Адже в кожній релігії є свої віруючі. Проте не всяка віра дає перемогу над світом. Через це Апостол наголошує, що світ перемогла лише віра наша – віра, яку мають Апостоли і всі християни.  Лише християнська віра дає перемогу над світом, всяка інша віра поза християнством зазнає від світу поразки.

І причина перемоги нашої віри у Тому, до Кого вона горнеться і в Тому, від Кого відвертається всяка інша, нехристиянська віра. Наша віра горнеться до Сина Божого. Св. Іван ставить риторичне запитання: «А хто світ перемагає, як не той, хто вірує, що Ісус то Син Божий?»  Всі інші зазнають поразки.  А ви, перемагаєте, бо віруєте, що Ісус – Син Божий. Ми – звичайні люди, зачаті і народжені в гріхові, кволі і смерті. А Ісус – вічний Божий Син і Сам істинний непереможний Бог.  Ви віруєте в Ісуса – віруєте, що Ісус – вічний Божий Син, то це означає, що Отець Небесний є ваш Отець і ви маєте спільноту, єдність з істинним, всемогутнім, всюдисущим і всевідаючим Богом.

Таким чином віра в Сина Божого є нашою наймогутнішою зброєю, бо хоча ми самі кволі, але віра несе смертельну зброю для світу, для диявола, гріха і навіть самої смерті. І ця смертельна зброя – Син Божий.  Коли ви маєте віру в Сина Божого, то воює за вас Сам Божий Син, до якого кричать біси: «Що Тобі, Сину Божий, до нас? Прийшов Ти сюди передчасно нас мучити?» (Мт. 8:29).  Син Божий розчавлює голову дияволові.  Син Божий руйнує царство сатани і панування гріха. Син Божий воює за вас. Син Божий здобуває перемога і ця перемога ваша, бо віра горнеться до Христа і вірою ви стаєте з Христом одним цілим.

            Наш любий Апостол каже, що ця віра сповідує, що Ісус прийшов водою і кровю. Ми віруємо, що вічний Божий Син стався істинною людиною, будучи зачатим від Духа Святого і народженим Дівою Марією. Коли Син Божий, Ісус Христос, підходив до Йорданських вод, аби охриститися  від Івана, то над Ним не сяяв німб, який малюють на іконах і впізнати в Ньому Сина Божого звичайній людині було неможливо. Ісая (53:2) так пророкував про прихід Месії: «Він виріс перед Ним, мов галузка, і мов корінь з сухої землі, не мав Він принади й не мав пишноти; і ми Його бачили, та краси не було, щоб Його пожадати!»  

Вічний Божий Син стався істинною людиною і Він прийшов водою, тобто охристився і саме в Хрищенні Бог виявляє Ісуса Сином Божим. Іван Христитель розповідає: «І не знав я Його, але Той, Хто христити водою послав мене, мені оповів: «Над Ким Духа побачиш, що сходить і зостається на Ньому, це Той, Хто христитиме Духом Святим». І я бачив, і засвідчив, що Він Божий Син!»  Ми віруємо в Христа, охрищеного в Йордані. Ця віра дає нам перемогу.

Апостол Іван наголошує, що Ісус Христос прийшов «Не тільки водою, а водою та кров'ю».  Та віра, яка не сповідує, того, що Ісус прийшов кровю, тобто пішов на хрест Голгофи і там пролив Свою святу та дорогоцінну кров за всі до одного наші гріхи, перемоги не дає. Істинна віра чує біля води заклик пророка Івана Христителя: «Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!» (Ів. 1:29) і звертає погляд на кров Христову, яка обмиває нас від усіх наших гріхів.  Ця віра спрямовує погляд і на порожній гріб, у який поклали були нашого Спасителя, Який помер за наші гріхи і ця віра радіє зустрічі з воскреслим Христом-переможцем над світом і радісно вигукує: «Христос воскрес!  Воістину воскрес!»

Ця віра сповідує, що Ісус Христос продовжує приходити до нас водою і кровю. Ісус приходив до кожного з вас, любі віруючі у водах Святого Хрищення так, що вас стосуються слова Писання: «Ви всі сини Божі через віру в Христа Ісуса! Бо ви всі, що в Христа охристилися, у Христа зодягнулися!» (Гал. 3:26, 27). Ця віра сповідує, що Ісус Христос приходить до нас у Своїх істинних тілі та крові під виглядом хліба та вина Святої Вечері.  Ця віра – перемога над світом. Бо цією вірою ви зодягнуті у Христа. Цією вірою Христова перемога – ваша перемога!

Апостол Івана продовжує: «І Дух свідчить, бо Дух – то правда». Господь Святий Дух – Дух істини.  Саме Його обіцяв Господь Ісус Христос, кажучи: «А коли Втішитель прибуде, що Його від Отця Я пошлю вам, Той Дух правди, що походить від Отця, Він засвідчить про Мене». Наше Писання, Свята Біблія є свідченням Господа Святого Духа.  І ці Писання свідчать про одного Бога у Святій Трійці: Отця, Сина і Святого Духа.  І все Писання вказує на Спасителя Христа, як про це Він каже юдеям: «Дослідіть-но Писання, бо ви думаєте, що в них маєте вічне життя, вони ж свідчать про Мене!» (Ів. 5:39).

Христів Апостол каже, підсумовуючи: «І троє свідкують на землі: дух, і вода, і кров, і троє в одно». Це свідчення не буде переставати аж до кінця віку. І це свідчення про Сина Божого і Сина Людського, про нашого Спасителя Ісуса Христа буде тривати через Духа, тобто, через Слово; через воду, тобто через Таїнство Святого Хрищення і через кров, тобто через Таїнство Святої Вечері.

Дух, вода і кров – Писання, Святе Хрищення і Свята Вечеря свідчать нам про Христа, живлять і зміцнюють нашу віру, яка є нашою перемогою, бо віра приносить нам Христа, Його прощення, Його праведність, Його вічне життя. Звісно, є багато людей, які з цими словами не погоджуються і пропонують щось інше.  Ці люди навіть, буває, називають себе християнами і заперечують то одну, то іншу частину свідчення Божого, або її применшуючи.

Такі люди намагаються підпорядкувати свідчення Духа – Слово Боже своїй грішній логіці, а потім переходять до того, що відкидають свідчення кров’ю, стверджуючи, що у Святій Вечері немає істинної крові Христа, а є якийсь символ. Це може звучати логічно для грішного людського розуму, але не для нас. Бо Слово Боже, каже Апостол, істинне.  «Коли ми приймаємо свідчення людське, то свідчення Боже вартніше, бо це свідчення Бога, яким свідчив про Сина Свого», –  каже він.

Це свідчення ми маємо в собі, адже Господь Святий Дух, Який живе в кожному з вас любі віруючі, Він буде свідчити істину через вас. Хто ж це свідчення відкидає і не вірує в нього – хто відкидає істинність Писання, істинність Святого Хрищення та реальну присутність тіла і крові Христових у Святій Вечері, той дуже ображає Бога і навіть більше робить Бога неправдомовцем.  Чому він так робить? Бо не вірить у свідчення, яким Бог свідчив про Сина Свого. А якщо не вірить у це свідчення, то й немає перемоги над світом.

А ви, любі брати і сестри, що віруєте у все те, що каже Бог – ви маєте перемогу над світом. Бо цей світ переміг для вас Христос. Підтвердження Його перемоги – воскресіння Христа з мертвих.  Ця перемога вже належить вам. Що б не говорив світ, знайте, що перемога – ваша. Радійте цією перемогою, щоразу коли чуєте Євангеліє про прощення гріхів, щоразу коли отримуєте Святе Причастя.  І вірте, і знайте, що вас очікує ще більша радість, коли настане ваше воскресіння або переміна і початок життя у Царстві Небесному в той радісний день, коли повернеться у славі наш Господь, Син Божий, Ісус Христос. Амінь. Радійте перемогою над світом, дорогі брати і сестри, бо Христос воскрес! Воістину воскрес!

Немає коментарів: