середу, 9 квітня 2014 р.

Приклад самарян

   Християни, які справді визнають милосердя Христа Господа, готові ділитися своєю їжею і напоями, як це робила добра самарянка. Перше, звісно, вона виглядала черствою, але коли Христос настільки красномовно проповідував, то вона навернулася, разом із цілим містом.  Люди відчинили для Нього міські брами, прийняли Його з радістю і виявили до Нього всяку доброту. Він залишався в них два дні і вони би й далі тримали Його серед Себе з радістю. Християни повторюють їхній приклад. А інші говоритимуть: «Я мушу все притримати для себе, дивитися, аби хтось собі чогось не купив». І додають: «Треба відбирати від пастирів, калічити навмисно коней, а на сплату податків давати наполовину полову, а наполовину кукіль». Вони намагаються загребти все в свої мішки, змушуючи вкінці Бога послати на них зливу палаючої сірки та пекельного вогню і направити до них Брата Ландскнехта, аби він приставив до їхнього серця свого списа та вирвав від них їхні талери. Нас повинен засоромлювати приклад самарян, які завели Христа в своє місто. Наш текст повідомляє нас, що їхнє місто перебувало під забороною.   Для них це була така перепона, з якою ми й не зіштовхуємося. Господь дуже їх хвалить і Євангеліє каже нам, що Він перебував там два дні, а  не лише один день.

Мартін Лютер, З проповіді на Євангеліє від Св. Івана

Немає коментарів: