середу, 19 червня 2013 р.

У ВР розробляється законопроект щодо запровадження капеланства у війську та тюрмах

КИЇВ –  Представники церков і релігійних організацій, експерти та народні депутати України розпочали спільну роботу з розробки законопроекту, спрямованого на запровадження інституту капеланства в Збройних Силах України та закладах пенітенціарної системи.
Перша нарада з цього приводу відбулась 14 червня 2013 року за ініціативи Представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка, повідомляє Інститут релігійної свободи.
Під час зустрічі Головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій єпископ В’ячеслав Горпинчук відзначив важливість діалогу і взаємодії парламенту з релігійною спільнотою, що дозволяє якісно реагувати на законодавчі пробіли та надалі вдосконалювати законодавство у сфері свободи віросповідання.
Учасники зустрічі обговорили та затвердили концепцію відповідного законопроекту, який на першому етапі стосуватиметься законодавчих положень щодо діяльності військових священників у війську та душпастирської опіки арештованих і ув’язнених. Головна мета законопроекту – забезпечити право військовослужбовців та членів їх родин, а також осіб у закладах пенітенціарної системи, на свободу віросповідання та задоволення їх релігійних потреб.
Нагадаємо, що у квітні 2011 року Міністерство оборони України затвердило Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України. Ще раніше, у квітні 2006 року, Міноборони видало Директиву № Д-25 «Про впорядкування питань задоволення релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України».
Президент України 7 лютого 2011 року видав доручення Кабінету Міністрів “опрацювати питання щодо створення у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях умов для реалізації військовослужбовцями права на свободу віросповідання, в тому числі участі у богослужіннях і виконанні релігійних обрядів, а також щодо духовної опіки військовослужбовців та внести в установленому порядку відповідні пропозиції”.
Крім цього, учасники наради вирішили доопрацювати законопроект № 2896 щодо добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування священнослужителів, церковнослужителів та осіб, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах.
Обговорення цієї ініціативи відбулось за участі голови профільного підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Людмили Денісової та спеціалістів Комітету. За результатами дискусії було вирішено у складі окремої робочої групи доопрацювати даний законопроект з метою врахування усіх техніко-юридичних та практичних особливостей порушеного питання.

Інститут релігійної свободи, Київ www.irs.in.ua        

Немає коментарів: