пʼятницю, 31 січня 2014 р.

Бог - у праведних

«та й кажуть: «Хіба Бог те знає, і чи має Всевишній відомість, як-он ті безбожні й безпечні на світі збільшили багатство своє?» (Псалом 73:11, 12).

Тож, як я був сказав, те, що юдеї скоїли проти Христа буквально, всі безбожні коять це сьогодні проти Його членів і проти їхньої праведності, і коять вони це сьогодні багатьма способами.  Бо коли вони чинять зло праведним, то цим утверджують свій факт: «Бог не бачить».  Або ж: «Бог – не в них, а  десь далеко». Якби вони вірували, що Бог – в них, то такого би вони не робили, ані відкидали би докору праведних….
            А безбожні виводять свою аргументацію із того, що вони багато чого мають, а святим багато чого бракує. Відповідно безбожні роблять висновок: «Бог – не з ними, а з нами, бо Він не ставиться добре до них, а до нас не ставиться Він погано. Отже Бог не знає, що ми робимо з ними. Він не зараховує це нам за зло».  Це – юдейський погляд, коли вони думають, що Бог – з тими, хто процвітає у земних речах, а не з тими, хто перебуває у потребі. І такими чином вони подуріли до такої міри, що навіть переслідують тих, хто у відчаї і убогих, бо не приймають від них докорів, оскільки думають, що промовляють до них бідні не від Імені Божого, а з власної голови, не усвідомлюючи того, що бідні проповідують їм Євангеліє (Мт. 11:5).

Мартін Лютер, З лекції на Псалом сімдесят третій

Немає коментарів: