неділю, 30 жовтня 2011 р.

Проповідь на Свято Реформації

                                       ПРАВДИВА СВОБОДА
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
            Тож промовив Ісус до юдеїв, що в Нього ввірували: «Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете, і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить!»  Вони відказали Йому: «Авраамів ми рід, і нічиїми невільниками не були ми ніколи. То як же Ти кажеш: «Ви станете вільні?»  Відповів їм Ісус: «Поправді, поправді кажу вам, що кожен, хто чинить гріх, той – раб гріха. І не зостається раб у домі повік, але Син зостається повік. Коли Син отже зробить вас вільними, то справді ви будете вільні» (Євангеліє від Св. Івана 8:31-36).

Усім… улюбленим Божим, вибраним святим, благодать вам та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! (Рим. 1:7) Амінь.

Дорогі брати і сестри, нам, певно подобається чути слово «свобода».  Воно – приємне і солодке, бо кому хочеться бути кріпаком, невільником чи рабом? Але як ми розуміємо свободу та волю? Ось минуло кілька днів після перемоги лівійських повстанців над тамтешньою тиранією і, отримавши свободу від полковника Каддафі, вони зітхнувши із полегшенням через свободу та на радощах прийняли один із перших законів вільної Лівії – закон про багатоженство. Тепер лівієць зможе мати декілька дружин одночасно. Не знаю, чи сильно зраділи від такого «свободолюбного» закону лівійські жінки.

Втім, не треба ходити за моря та океани. Як на свободу подивилися наші однокровні українці, коли Господь зламав найпотужнішу богоборчу імперію світу, Радянський Союз?  І що сталося? Хіба не в нашій країні відверто рекламуються всякі ворожки та відьми, гороскопи та всякі демонічні викрутаси? Хіба не в нашій країні неділя стала робочим днем для маси народу?  Хіба не в нашій країні ми мало не щодня чуємо новини про те, як діти відбирають від батьків їхні оселі, а потім викидають старих батька й матір на вулицю? Хіба не в нашій країні блуд став настільки масовим, що навіть спільне життя до шлюбу, яке є гріхом перелюбу, ввійшло в норму і навіть знайшло прописку в законах вільної України?  Хіба похітливість не рекламується з усіх усюд в наших містах іс селах і навіть в наших школах? Хіба не в нашій країні крадіжки та хабарі набули такого масового характеру і такої безсоромності, що ось-ось стануть національною чеснотою замість того, аби бути нестерпною ганьбою нації? А може в нашому суспільстві існує велика довіра між людьми?

Ми вільні як народ вже більше двадцяти років. То оце така свобода по-українськи? Оце так ми її розуміємо? Що ж ми в цьому не самотні. Подібна свобода існувала дві тисячі років тому в Юдеї.  В нашому сьогоднішньому євангельському текстові Господь Ісус звертається до юдеїв, що в Нього ввірували.  Щойно Його Євангелієм в їхніх серцях зародилася віра в Христа.   Їхня плоть залишається грішною і противиться Божому Слову, як і наша і аби підбадьорити цих нових віруючих до зміцнення віри і нової людини, Божий Син каже такі слова: «Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете, і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить!»

Мало почути Христове Слово і на мить увірувати в Нього. Господь потребує у Його Слові зоставатися.  Така вимога існувала в Божого Сина завжди. Сьогодні нічого нового Він не каже. Євреїв, яких Він був вивів із єгипетської неволі, Він теж був наполегливо навчав про ставлення до Його Слова: «І будуть ці слова, що Я сьогодні наказую, на серці твоїм.  І пильно навчиш цього синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш. І прив'яжеш їх на ознаку на руку свою, і будуть вони пов'язкою між очима твоїми. І напишеш їх на бічних одвірках дому свого та на брамах своїх» (5 М. 6:6-9).

Бог і Його Слово. Але яку відповідь дає грішна людська плоть? Почуймо, що кажуть юдеї: ««Авраамів ми рід, і нічиїми невільниками не були ми ніколи».  Справді, самовпевнені та брехливі грішники? Ви не були в неволі в Єгипті? І не ви були поневолені на 70 літ Вавилоном?  І не греки плюндрували Єрусалим і ставили ідолів у Храмі?  І не під римлянами ви перебуваєте, коли серед вас стало скинією Слово, яке було споконвіку – Ісус Христос? 

Така сама гординя може вивергатися із нас і сьогодні.  Ми – нащадки Володимира Великого.  Або «козацькому роду – нема переводу».  Наша самовпевненість, наша гординя і самообман може бути настільки сильним, що ми разом із юдеями можемо ображено вигукувати до Христа: «Як же Ти кажеш: «Ви станете вільні?»

Втім, послухайте Його відповідь уважно: ««Поправді, поправді кажу вам, що кожен, хто чинить гріх, той – раб гріха».  Господь ставить особливий наголос на словах: «Хто чинить гріх – той раб гріха».  Можеш жити в світській чи релігійній тиранії і бути рабом гріха. А можеш жити в найвільнішій країні світу і мати над собою рабовласника, якого часом впізнати дуже важко, але якому Господь дає сьогодні чітке визначення – гріх.  І цей рабовласник гріх дуже щедро винагороджує своїх рабів за відданість. «Заплата за гріх – смерть», - каже Господь Святий Дух.

Від такого рабовласника, якого звуть гріх, треба втікати! Але пильнуйте!  В Києві трапляються агентства, які пропонують людям роботу. За таку пропозицію треба платити. І щойно людина викладе гроші зі своєї кишені, щойно витратить масу зусиль, аби приїхати до Києва, сподіваючись на хороші роботі заробити грошей і забезпечити сімю, як потрапляє у руки шахраїв. Вони просто обіцяють щось, відбирають гроші, ресурси, але ні роботи, ні обіцяного заробітку немає.  Чому?  Бо вони не мають жодного стосунку до справжніх роботодавців. Вони все вигадують, аби лише обдурити бідних людей, що з усіх сил шукають роботу.

Так буває і в духовному житті. Є маса шахраїв у церковних одежах і під церковними вивісками, які пропонують звільнення від гріха та мир з Богом, але за їхніми особистими рецептами. Вони не користуються Словом Христовим, а різними переданнями, байками, вигадками як особистими так і думками, що навіяні дияволом. Часто вони домішують до своїх вигадок Слово Христове, або навпаки щедро до Слова Христового додають різних вигадок і замість дороги до свободи, заводять раба гріха в лабіринт, який закінчується так як і починався – рабством гріха.

Так було за життя Мартіна Лютера, до того як він повернув Церкву до Слова Христового – цю подію ми називаємо Реформацією.  Так буває часто й нині. Тому втікайте від гріха, лютого рабовласника і остерігайтеся шахраїв, які потайки на цього рабовласника працюють.   Натомість – линьте до правдивої свободи!  А вона – лише в Христі та Його Слові.

Сьогодні Господь Ісус каже: «І не зостається раб у домі повік, але Син зостається повік».  Правдивим господарем дому Божого є Божий Єдинородний Син.  Про Нього Отець каже: «Це – Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!» (Мт.  17:5).  Господь Ісус – вічний Божий Син.  Він має вічне життя. Він дає вічне життя. Він править небесами і землею. Все перебуває в Його руках. І дати правдиву свободу, а це – свобода від гріха, може лише Він.  Тому сьогодні Він каже: «Коли Син отже зробить вас вільними, то справді ви будете вільні».

Лише Ісус визволяє від гріха. Це каже Він сьогодні нам особисто.  Цього не можемо зробити ми.  Цього не може зробити хтось інший або щось інше. Це робить лише Ісус.  Для цього Він, будучи вічним Богом і залишаючись Ним, стався людиною, як ми, але за одним радикальним винятком – Він людина безгрішна.  У цьому статусі Він зробив те, чого не могла зробити жодна інша смертна людина – Він прожив досконале життя, не скоївши жодного гріха.  Гріх не зміг його поневолити, хоча й сатана неодноразово намагався нашого Господа Ісуса до цього спокусити.  Ісус залишився досконалим і святим і все що Він робив – робив Він це на вашому місці і для вас.

Втім ми й далі перебували би у владі гріха, якби Він добровільно, із великої любові до кожного з вас, не пішов на Голгофський хрест. Там Він приніс викуп за кожного з вас – Він приніс у жертву Самого Себе.  Його кров обмила з вас усякий гріх і тепер той страшний рабовласник не може на вас претендувати.  За гріхи мали померти вічною смертю ви.  Але на вашому місці помер Ісус. Тепер через Його жертву ви звільнені.  І звільнені лише Христом.  Допоки ви перебуваєте в Христі, тобто віруєте в Нього і покладаєте усю вашу надію на Христа  – гріх не має над вами влади. Допоки ви віруєте в Христа, ви – прощені. Допоки ви віруєте в Христа, ви – вільні.  Ісус Христос і лише Він – ваша свобода від гріха.

Раз ви вільні від рабовласника, то й вільні від його страшної нагороди – смерті.  Де цьому підтвердження?  Порожній гріб Ісуса!  Він воскрес і Його воскресіння – це ваша особиста декларація про незалежність від вічної смерті і про ваше майбутнє воскресіння.  Ісус перебуває в Царстві Небеснім повік. І там де Він, там будуть і Його учні, слуги, друзі.  Де Він – там будете і ви.  Лишень віруйте в Нього і горніться до Нього.

 Сьогодні у вас є така чудова нагода пригорнутися до Христа у Його Святій Вечері, причастившись Його правдивими тілом і кровю.  Христос – на небесах і водночас Він – тут: у Слові і Таїнстві.  Христос – на небесах, і водночас Він – у кожному з вас. Ви вже перебуваєте у Христовому Царстві вірою, а Царство Боже перебуває всередині вас. І хоча ваша стара плоть може протестувати, не погоджуватися із тим, що настає час, коли з нею, хворою на гріх буде покінчено, час воскресіння усіх мертвих невпинно наближується і ви воскреснете з мертвих, як воскрес ваш Господь, або перемінитеся і будете, як Він, якщо Він повернеться до часу нашої фізичної смерті.  Ісус визволив вас від смерті.  Ісус – ваша свобода від смерті.

Втім є ще один рабовласник, який підкидає думки на кшталт багатоженства, як то сталося декілька днів тому у свободолюбній Лівії, і вводить у рабство гріха і то – диявол. Від нього можна вберегтися лише тоді, коли ви й далі перебуватимете з Ісусом та у Його Слові.   Бо де є Ісус – там зміїна голова розчавлена, з жала видушена вся отрута, а на сичання і підбурення до гріха ми можемо сміливо відповідати: «Я – прощений і виправданий заради Христа.  І не для життя в гріхові був мій Спаситель Ісус Христос мене викупив, а для того «щоб я належав Йому, жив під Його владою у Його Царстві та служив Йому у вічній праведності, невинності та блаженстві, так як і Він воскрес із мертвих, живе і царює вічно». Хай так буде з вами і з усією нашою рідною Україною. Хай і вона почує Слово Христове і визволиться для свободи не оманливої, а свободи справжньої у Христі та Його Слові!

З часу Реформації, за яку ми сьогодні дякуємо Богові, Слово Христове знову лунає в Його Церкві у всій чистоті.  І хай воно далі продовжує давати вам, дорогі брати і сестри справжню свободу, щоби горнучись до Писання, ми могли з Мартіном Лютером, великими Реформатором, проголошувати: «Хто лишень вірує в Христове Слово і тримається його, то над ним – небеса розкриті, пекло для нього – замкнене, диявол – увязнений, гріхи – прощені, а він – дитя вічного життя».  Заради Христа. Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде зо всіма вами! Амінь (Римлян 16:24).

Немає коментарів: